Szijjártó: Magyarország csak Oroszországtól tud nagy mennyiségű gázt vásárolni
Szijjártó: Magyarország csak Oroszországtól tud nagy mennyiségű gázt vásárolni

Illusztráció.(Forrás: Youtube/ATV Magyarország)

2022. 08. 03.
A külgazdasági és külügyminiszter a Fox Newsnak arról beszélt, hogy Magyarország a meglévő közép-európai infrastrukturális és földrajzi adottságok miatt jelenleg csak orosz forrásból tud nagy mennyiségű földgázt vásárolni.

Szijjártó azt is elmondta, hogy Magyarország ma kizárólag csővezetékeken keresztül érkező gázra támaszkodhat, és bár lett volna más lehetőség, ha az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV olajvállalat a fekete-tengeri földgáztartalékok kitermelése mellett dönt, de a projekt végül nem valósult meg.

Sajnos ha nagy mennyiségű gázt akarunk
vásárolni Közép-Európában, akkor
Oroszország az egyetlen forrás”

 – mondta a külügyi tárca vezetője.

Magyarország Ukrajnával szomszédos országként mindenképp érdekelt a békében, hiszen a menekülők áradata, illetve a gazdasági és energiaellátási kihívások is súlyos terhet jelentenek az ország számára  – tette hozzá Szijjártó.

Hazánk ráadásul kettős nyomás alatt áll, hiszen már 870 ezer menekültet fogadott be Ukrajna felől, miközben több mint 130 ezer illegális bevándorlót állított meg a déli határon, amely szám magasabb, mint az egész előző évben.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!