Szijjártó-bejelentés: Emelt mennyiségű orosz földgáz érkezik Magyarországra szeptembertől
Szijjártó-bejelentés: Emelt mennyiségű orosz földgáz érkezik Magyarországra szeptembertől

Illusztráció. ( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 31.
Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszútávú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül - jelentette be Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be Facebook-oldalán, hogy idén augusztusban a hosszútávú szerződésen felüli plusz gázszállítás maximális mértéke 2,6 millió köbméter volt, ezt emelik szeptember elsejétől napi maximum 5,8 millió köbméterre.

 

A tárcavezető egyúttal azt is jelezte, hogy Magyarország az erről szóló szerződést aláírta az orosz gázipari vállalattal, és a plusz földgázmennyiségek szállítása „technikai, technológiai kérdésektől” függ.

A megemelt mennyiség is hozzájárul Magyarország energiaellátásának biztonságához, és ahhoz, hogy az országban ne kelljen korlátozásokat bevezetni földgázhiány miatt”

- mondta a miniszter.

Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét illetően, azok több mint fogyasztásarányosan 36,5 százalékon állnak, szemben az uniós országok 21,5 százalékos átlagával.

A külügyminiszterek prágai informális találkozójával kapcsolatban a külügyi tárca vezetője azt mondta, hogy általános érvényű vízumtilalom nem lép életbe orosz állampolgárokkal szemben. Több tagország is felszólalt ez ellen, „így tettem én magam is” - tette hozzá Szijjártó.

Az EU azonban fel fogja mondani a vízumkönnyítési megállapodást Oroszországgal, hiszen ehhez a döntéshez elegendő a tagországok minősített többsége.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!