Szijjártó az izraeli parlament elnökével találkozott New Yorkban
Szijjártó az izraeli parlament elnökével találkozott New Yorkban

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

2024. 02. 09.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Amír Ohanával, az izraeli parlament (kneszet) elnökével találkozott csütörtök este New Yorkban. Az izraeli politikus köszönetet mondott a közel-keleti helyzettel kapcsolatban képviselt tisztességes magyar kormányzati álláspont miatt.

A tárcavezető arról számolt be az "előre nem tervezett, ám annál örömtelibb" találkozót követően, hogy partnere a gázai terrorellenes művelet állásáról adott tájékoztatást, ő pedig a magyar pozícióról.

"A gázai terrorellenes művelet sikere egyértelmű globális érdek, mert ezen műveletek sikere jelenthet garanciát arra, hogy soha többet, sehol a világon nem történhet ilyen terrortámadás" - mondta.

Leszögezte: mindenképp el kell kerülni, hogy Izraelnek két fronton kelljen harcolnia, meg kell gátolni a fegyveres konfliktus átterjedését a szomszédos Libanonra, az ugyanis az egész térségre nézve tragikus következményekkel járna.

Szijjártó Péter tudatta továbbá, hogy a kneszet elnöke köszönetet mondott a kormány tisztességes álláspontja miatt, miután Magyarország továbbra is blokkolja az izraeli telepesek elleni szankciós javaslatot az Európai Unióban, és fenntartja Izraelt támogató politikáját, kiállva egyúttal amellett, hogy a nemzetközi szervezeteknek fair hozzáállást kell mutatniuk a zsidó állam iránt.

Szijjártó Péter, aki ezt megelőzően helyi zsidó szervezetek vezetőivel tárgyalt, arra is kitért, hogy régóta tapasztalható az Izraellel szembeni rendkívül elfogult, kiegyensúlyozatlan és tisztességtelen eljárásmód a nemzetközi szervezetekben, ami ellen Magyarország mindig fellépett és fel fog lépni a jövőben is.

Illetve leszögezte, hogy Magyarország a legbiztonságosabb hely a zsidó közösségek számára, ahol senkit nem érhet hátrány, bántalmazás, negatív diszkrimináció azért, mert valamilyen közösséghez tartozik.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!