Szenzációs felfedezés: kalandos úton került az USA-ba az első templom korából származó papirusztöredék
Szenzációs felfedezés: kalandos úton került az USA-ba az első templom korából származó papirusztöredék

Forrás: Youtube/ i24NEWS English

2022. 09. 08.
Az Izraeli Régészeti Hatóság egy 2700 éves papirusztöredéket mutatott be Jeruzsálemben, mely még az első templom időszakából származik. A lelet érdekessége, hogy az Egyesült Államokból került vissza Izraelbe.

A töredék óhéber nyelven írt, négysoros hiányos szöveget tartalmaz, melyből csak annyi olvasható ki, hogy “Izmaelnek küldd”.

A Júdeai-sivatagban hagyott papirusztekercsek ugyan túlélhették a száraz időjárást, de eddig csak két papirusztöredéket találtam az első templom korából.

Ez a papirusz különleges és elképesztően ritka”

- mondta Eitan Klein, a Régészeti Hatóság leleteinek biztonságáért felelős egyik vezető.

A papirusztöredék kalandos úton érkezett vissza Izraelbe: az ország egyik vezető közel-keleti kutatója az ősi héber nyelvű leletekkel kapcsolatos könyve befejezésekor látott meg egy fotót az “Izmaelnek” feliratú leletről, mely kiderült, hogy egy amerikai férfi tulajdonában van Montanában.

A férfi az édesanyjától örökölte a papiruszdarabkát, aki még 1965-ben kapta ajándékba a töredéket Joszef Szaadtól, a Palesztinai Régészeti Múzeum akkori kurátorától.

A múzeum kurátora viszont egy régiségkereskedőtől szerezte meg a leletet Betlehemben, aki feltételezhetően egy beduintól vásárolta meg a papiruszt, miután a Júdeai-sivatagban rátalált. Az amerikai asszony bekereteztette a töredéket és Szaad fotója alatt helyezte el a házában.

Eitan Klein 2019-ben hívta meg Izraelbe a montanai férfit, akit sikerült meggyőznie arról, hogy a ritka leletnek sokkal jobb helye lenne a Régészeti Hatóság létesítményében.

A tudósok azonban nem merték eltávolítani a papiruszdarabot, mert az asszony ragasztót használt a textilre rögzítéséhez, és a lelet súlyosan sérülne, ha megpróbálnák leszedni róla.

(Arab News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!