Sorra zárják le a határokat, bezuhant a tőzsde: óriási riadalmat okoz egy új vírusvariáns
A WHO rendkívüli ülésen vitatja meg a helyzetet
Sorra zárják le a határokat, bezuhant a tőzsde: óriási riadalmat okoz egy új vírusvariáns

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 11. 26.
Rengeteg mutációval rendelkező, fertőzőbb koronavírus variánst fedeztek fel Afrikában. A hír kipattanását követően sorra zárják le határaikat a világ országai a fertőzött afrikai országokkal szemben, komoly zuhanásnak indultak az utazási cégek részvényei a tőzsdéken, és rendkívüli ülést hívott össze a WHO.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A Dél-Afrikai Köztársaság illetékes hatóságai csütörtökön számoltak be arról, hogy az országban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta. A közlés szerint az új variáns aggodalomra ad okot, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek.

Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által csütörtökön idézett szakértők szerint az új változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban

azt kell vizsgálni, hogy nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

A B.1.1.529 eddig a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában és Hongkongban okozott regisztrált fertőzéseket.

A légiközlekedés leállítását javasolja a dél-afrikai régióból az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a légiközlekedés leállítását javasolja a dél-afrikai régióból a koronavírus egy újabb variánsa miatt - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken.

Ursula von der Leyen Twitter-üzenetében további részletek nélkül közölte: az óvintézkedést a brüsszeli testület a tagállamokkal szoros együttműködésben fogja javasolni a B.1.1.529 kódjelű, aggodalomra okot adó vírusváltozat megjelenése miatt.

Az uniós bejelentést megelőzően a brit kormány, Franciaország, Németország, Olaszország, Csehország, Japán, India, Szingapúr valamint Izrael utazási korlátozásokat rendelt el több afrikai országgal szemben: Dél-Afrikából, Mozambikból, Namíbiából, Lesothóból, Botswanából, és Eswatiniből - az egykori Szváziföldről - és Zimbabwéből függesztették fel a légiközlekedést.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kijelentette: Izrael ismét egy vészhelyzet küszöbén áll, és teljes készültségre van szükség.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter szerint az új variáns hatalmas nemzetközi problémát jelent.

Meredek esés a tőzsdéken

Meredek esésnek indultak tőzsdei részvényindexek világszerte, miután bejelentették, hogy új Covid-variánst fedeztek fel.
Londonban az FTSE 100 részvényindex 2,6 százalékot esett, miközben Németországban és Franciaországban is negatívan reagált a piac a hírre, röviddel az éjszakai, ázsiai esést követően.

A légitársaságok és utazási cégek részvényei voltak a legsúlyosabban érintettek.

Az FTSE 100 index meredek mínuszban nyitott péntek reggel. A British Airways-tulajdonos IAG részvényeinek árfolyama több mint 10 százalékot esett. A repülőgép hajtóműveket gyártó Rolls-Royce részvényei is 9,4 százalékot zuhantak.

Az EasyJet légitársaság részvényei 9 százalékos esést produkáltak, akárcsak a Wizz Airéi. Az olyan utazási cégek, mint a Carnival és a Tui, szintén meredek visszaesést regisztráltak.

"A félelem hatalmába kerítette a pénzügyi piacokat, az utazási ágazat pedig újabb heves viharba került"

- mondta Susannah Streeter, a Hargreaves Lansdown vezető befektetési vállalat elemzője.

Németország és Franciaország vezető tőzsdeindexe egyaránt több mint 3 százalékot esett pénteken.

Rendkívüli ülést hívott össze a WHO

Megkezdődött az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli ülése, hogy megvizsgálják a Dél-Afrikában gyorsan terjedő új koronavírus-változatot, és az arra adandó lehetséges válaszlépéseket.

Genfi szakértők döntik majd el, hogy

aggodalomra okot adó változatnak minősül-e a dél-afrikai variáns.

A WHO kijelentette, hogy a tárgyalások után új iránymutatást ad majd ki, de figyelmeztetett, hogy hetekbe telhet annak megállapítása, mennyire fertőző a változat – és hogy a vakcinák továbbra is hatékonyak-e ellene.

A találkozó megkezdésekor a WHO szóvivője világossá tette: a szervezet óva int az utazási korlátozásoktól, és azt tanácsolta a kormányoknak, hogy alkalmazzanak "kockázatalapú és tudományos" megközelítést.

(MTI/BBC)

.
Előfizetői akció


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!