Sicsingsan, az olimpiai falu és az olimpiai park otthona (x)
Sicsingsan, az olimpiai falu és az olimpiai park otthona (x)

Fotók forrása: cfp.cn

A közelmúltban mutatták be azt a videóklipet, amelynek címe a pekingi téli olimpiai játékok szlogenjével azonos: „Együtt a közös jövőért”. Egyes felvételeket a főváros egyik külső kerületében, Sicsingsanban forgatták, ahol versenypálya is megtalálható, továbbá a téli olimpiai játékok parkja és faluja is itt fekszik. 

Peking 2015-ben nyerte el a 2022-es téli olimpiai játékok rendezésének jogát; az országban élők, de különösen a pekingiek nagyon büszkék arra, hogy a kínai főváros eddig az egyetlen, amely mind a nyári, mind a téli olimpiai játékok rendezésének jogát megkapta. A város már megépítette a téli olimpia versenyeihez kapcsolódó létesítményeket, egyben nagy erővel népszerűsíti a téli sportokat a lakosság körében. 

A téli sportok népszerűsítésére korábban az egyik lakónegyedben, Kaocsingban található esővízcsatornát alakították fedetlen jégpályává, és azóta minden télen sporteseményeket rendeznek ott. Tavaly január elején a téli olimpiai játékok kabalafiguráit ábrázoló nagy szobrokat állítottak fel. A kerület meghirdette a téli sportok fesztiválját is, amelynek során az ott élők kipróbálhatták a jégkorongot, a curlingot és más téli sportokat. A lakónegyedet elnevezték az első pekingi „téli olimpiai lakónegyed”-nek.

Sicsingsan Peking nyugati részén helyezkedik el. Az „új Kína” megalakulása előtt már volt a kerületben egy vasüzem, amit az új Kína kikiáltása után egy nagy állami vas- és acélgyárrá alakítottak át. Az új évszázadban a kínai gazdaság fejlődésével Peking átrendezte a város fejlesztésének súlypontjait, s egyre inkább az ország politikai, kulturális, oktatás és kutatási, valamint nemzetközi konferenciát tartó központjává válik. A régi raktárakat közösségi helyekké alakították, vagy start-up cégek kaptak ott helyet, a régi munkásszállásokat felújították, átalakították a pályakezdőket segítő bérházakká.

.
Fotók forrása: cfp.cn

2015 végén az átalakuló régi gyárterületre költözött be a Pekingi Téli Olimpiai Játékok Szervezőbizottsága.
A téli olimpiai játékok egyes versenyszámainak megtartására készülve Sicsingsan kerület igyekszik jobbá tenni a közlekedést is. Új buszvégállomást hoztak létre, ahol az olimpia idején az olimpiai külön buszok, minibuszok és más szolgálati autók parkolhatnak majd. Egy új metró szakaszt is kiépítettek a téli olimpiai zóna, a versenypálya, az olimpiai falu és az olimpiai park között. Az év végére készen lesz egy új közlekedési csomópont is.

A kerületben fekszik az 1142 hektáros téli olimpiai park is, ahol egy természetes folyó és hegy mellett az egykori acélgyár területe is fekszik. A park az olimpia után is betölti majd szerepét, az odalátogató vendégeket szolgálja majd. A pekingi nyári olimpiai park méretéhez képest a téli olimpiai park annak kétszerese; van benne egy 42 kilométeres, standard maratoni futópálya is. 

A téli olimpiai falu egyes házait a régi gyárépületekből alakították át, ezért sötétpiros téglaháznak tűnik a külsejük, sőt a sportolók szállása is ilyen stílusú. Ezek mellett a faluban posta, könyvesbolt, áruházak, mosodák, egyéb szolgáltatások is megtalálhatóak. Jelenleg is folynak az olimpiai próbaversenyek, s közben az olimpiai falut is tesztelik. A játékok után a sicsingsani olimpiai falu szálláshelyeit pályakezdők számára biztosított apartmanként fogják hasznosítani. 

Sok fiatal már jó ideje kávéházat, animáció tervező stúdiót, fotóstúdiót nyitott az egykori acélgyárból átalakított kreatív ipari zónában. Különböző konferenciákat is szeretnek a kerületben tartani, így például az idei pekingi nemzetközi szolgáltatási és kereskedelmi expót is itt rendezték meg.

A téli olimpiai játékok tehát várhatóan nemcsak egy fantasztikus sportesemény lesz, de a pekingi és sicsingsani lakosok számára is további új lehetőségeket rejt magában. 

Összeállította: Zhao Zhengyu
Fizetett cikk

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!