Rövid törilecke: kik voltak azok a főispánok?
Visszaemeli a kormány a főispáni tisztséget a magyar jogrendbe
Rövid törilecke: kik voltak azok a főispánok?

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 22.
A központi költségvetés megalapozásáról szóló friss törvényjavaslat szerint a kormánymegbízottak megnevezése a jövőben már főispán lesz, amivel egy több mint hét évtizede eltűnt államhatalmi tisztség kerül vissza a magyar jogrendszerbe. A kormány deklarált célja ezzel a hagyományok tisztelete és újjáélesztése. De kik is voltak azok a főispánok?

Mint az a törvényjavaslatban olvasható:

„A főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.”

Ami a főispáni pozíció magyar közjogi múltját illeti, az a 16. századra nyúlik vissza, amikor már ezt a kifejezést kezdték használni a középkorban használt ispán megnevezés helyett.

A vármegyei igazgatás vezetését, valamint egyéb, központi állami hatáskörök gyakorlását, a XIX. század második felétől pedig a törvényhatósági jogú városok vezetését ellátó főispánokat az uralkodó nevezte ki, és ebből adódóan a központi hatalom képviseletében és érdekében jártak el.

Bő fél évszázaddal később viszont a második világháborút követő kommunista hatalomátvétel magával hozta a régi rendet idéző állami intézmények és tisztségek, így a főispáni pozíció eltörlését.

Most ezt kívánja visszaállítani az ötödik Orbán-kormány.

A hagyományhordozás ügyében egyébként számos európai példát is említ javaslat – jelezve ezzel, hogy nem egy egyedülálló kezdeményezésről szó.

„Az angolszász országokban több helyen a mai napig is használják a helyi önkormányzatok választott vezetőire az Alderman (a londoni City, DélAfrika, Kanada egyes kisebb települései) kifejezést, ami városatyát jelent és egy szép, régies, a hivatás szakralitását megragadó szinonimája a bürokratikusabb hangzású és érzelmű polgármester szónak” – olvasható a dokumentumban.

De mint írják,

„Hasonló példa, hogy Hollandiában a területi közigazgatásban végrehajtó pozíciót betöltőket nem tanácsosnak, hanem Wethoudernek, magyarra fordítva jogtartónak (jogbírónak) hívják.”

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!