Rossz volt a taktika: oda a gyorskorcsolyázók címvédési lehetősége - videó
Lemaradt az A döntőről a címvédő férfi váltó
Rossz volt a taktika: oda a gyorskorcsolyázók címvédési lehetősége - videó

MTI/Kovács Tamás

2022. 02. 11.
A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású rövidpályás gyorskorcsolya férfi váltó egy elhibázott váltás miatt lemaradt az A döntőről, így csak a szerdai B döntőbe jutott a pekingi téli olimpián.

A pénteki elődöntő nyolc válogatottja két futamban szerepelt, az első és második helyezettek az A, a harmadik és negyedik helyezettek a B fináléba kerültek.

A világcsúcstartó magyaroknál Liu Shaolin, Krueger és Liu Shaoang mellett Nógrádi Bence korcsolyázhatott. A korábban koronavírusos Varnyú Alex ugyan csütörtökön megérkezett a kínai fővárosba, de a szakvezetés még nem szerepeltette. A címvédő, világbajnoki második stafétának a kétszeres olimpiai, kilencszeres világbajnok dél-koreai, a világ- és Európa-bajnoki címvédő holland, valamint az orosz rivális jutott ellenfélül.

Nógrádi most mutatkozott be az olimpián, és negyedik helyről kezdte a körözést.

A magyarok teljesen más ütemben váltottak féltávig, mint a riválisok, de ez a negyedik pozíciót nem befolyásolta.

Féltávnál azonban már az ellenfelek ritmusában váltott a magyar staféta is, húsz körrel a vége előtt először elmozdult a sereghajtó pozícióból is, de hamar visszacsúszott oda. A futam magyar szempontból 12 körrel a vége előtt dőlt el, amikor Krueger váltotta volna Nógrádit, ám nem értették meg egymást, így a csapat pillanatok alatt egy kanyar hátrányba került. A folytatásban már nem volt esély felzárkózni, a két Liu testvér hiába próbálta meg a lehetetlent. Az ellenfelek sem követtek el hibát, így a váltó lemaradt a nagydöntőről, ahova a dél-koreaiak és az oroszok kerültek.    

"Nem  tudom miért kellett változtatni"

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású rövidpályás gyorskorcsolya férfi váltó egy elhibázott váltás miatt lemaradt az A döntőről, így csak a szerdai B döntőbe jutott a pekingi téli olimpián. A futam előtt Liu Shaolin elárulta, az elődöntőre új taktikát találtak ki, amivel szeretnék meglepni az ellenfeleket. Ez azonban nem jött be, a csapat egy rossz váltás miatt teljesen leszakadt az utolsó körökre.

“Mi is csak a leszakadást láttuk, igazából a Bencén ment el, nem tudta tartani a tempót a többiekkel. Szerintem egy jó világkupa sorozatunk volt, örüljünk, hogy eljutottunk idáig. Sajnos nem sikerül megvédeni a címünket”

– mondta a futam után Liu Shaolin az M4 Sport kamerái előtt.

“Pjongcsangban az volt a nagy szerencsénk, azért tudtunk jól menni Ádóval, mert Viktor és Csabi (Knoch Viktor és Burján Csaba) nem maradt le, most viszont lemaradtunk. Nem tudtunk már csodát művelni, ha ott tudunk maradni, akkor biztos bele tudunk szólni a végébe, de így esélyünk sem volt” – mondta az idősebbik Kiu testvér.

“Mindig érmesek voltunk a világkupán, de ebbe most ennyi volt. Hogy miért ezzel a taktikával álltunk fel, arról az edzői stábot kell megkérdezni. Mi követtük az utasításokat, így készültünk. Nem tudom, miért kellett változtatni, részemről mehettünk volna úgy ahogy szoktunk

– mondta csalódottan Shaoang.

Az első futamból a háromszoros olimpiai, hétszeres világbajnok Kanada, az 1994-ben olimpiai, 1996-ban világbajnok Olaszország, és továbbjuttatással a négy éve a magyarok mögött olimpiai második Kína került az A döntőbe. A B-ben Japán és Hollandia lesz a magyarok ellenfele.

A két Liu testvér, valamint Krueger korábban az 500 méter selejtezőjéből bejutott a vasárnapi negyeddöntőbe, míg 1000 méteren Jászapáti Petra B döntős.

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!