Rendkívüli bejelentés: Ilyen korlátozó intézkedéseket vezet be a kormány kedd éjféltől
Vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az országokat, megvizsgálják a beutazókat
Rendkívüli bejelentés: Ilyen korlátozó intézkedéseket vezet be a kormány kedd éjféltől

Forrás: Árvai Károly/kormány.hu

2020. 07. 12.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a külföldről történő vírusbehurcolást megelőzendő, háromszintű határellenőrzést vezetnek be. A korlátozó intézkedések szerda nulla órától lépnek hatályba. 

A miniszter tájékoztatásában arról beszélt, hogy a magyar kormány megpróbálja mindenáron megőrizni, hogy az országban tapasztalható kedvező folyamatok továbbra is fennálljanak. Az aktív megbetegedések számának csökkenése akkor fenntartható, ha a határokon ismét szigorítanak a határellenőrzésen - tájékoztatott Gulyás. 

Vörös, sárga, zöld zónák

A miniszter elmondta, három kategóriába sorolják ezentúl az országokat a fertőzéskockázat szempontjából: vörös, sárga és zöld kategóriába. 

A zöld kategóriába azon országok tartoznak majd, amelyek esetében nincs nagy kockázat a behurcolást érintően, mert a fertőzésszám alacsony. Az ilyen országokból történő belépéskor maximum szúrópróbaszerű egészségügyi ellenőrzésre lehet számítani. 

A sárga és vörös kategóriába tartozó országoknál azonban más a helyzet.

Ezekben az esetekben a belépéskor egészségügyi ellenőrzést végeznek, és amennyiben felmerül a fertőzés kockázata, akkor előírják a kötelező kéthetes karantént. Ez alól csak akkor mentesülhet bárki, hogyha a beutazást megelőző 5 napban két különböző negatív tesztet produkál valaki 48 óra eltéréssel a két tesztelést követően. 

Különbség lesz a magyar állampolgárok és hozzátartozóik, valamint a külföldi beutazók között is. 

Augusztus 1-jéig a magyar kormány állja ezeket a vizsgálatokat, ám onnantól kezdve mindenki saját felelősségére utazhat ezekbe a kockázatosnak minősülő országokba, így a vizsgálatot is magának kell majd állnia. 

A korlátozó intézkedések kedd éjféltől, azaz szerda nulla órától lépnek hatályba. 

Országok listája

A miniszter tájékoztatása szerint a vörös kategóriába tartozik Albánia, Koszovó, Bosznia Hercegovina, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Ukrajna, valamint szinte az összes ázsiai és afrikai ország. 

A sárga kategóriába tartozik az Európai Unióból Bulgária, Románia, Svédország, az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok. 

Horvátországban ugyan növekedett a fertőzöttek száma, de még nem olyan mértékben, hogy az indokolja a korlátozásokat. Így az ország egyelőre a zöld kategóriában marad. 

A tájékoztatás szerint ez a lista minden héten felül lesz vizsgálva, részben az országos tisztifőorvos részéről, de a kormány is minden szerdán megvitatja, amit a csütörtöki kormányinfón fognak mindig bejelenteni. Természetesen drámai és rendkívüli helyzet esetén azonnali intézkedést hoz a kormány. 

A korlátozó intézkedések részleteit a Magyar Közlöny délutáni számában lehet olvasni. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!