Rendkívüli: azonnali hatállyal kirúgták az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét
Palkovics László mentette fel az érintetteket
Rendkívüli: azonnali hatállyal kirúgták az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 08. 22.
Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László augusztus 22-ével mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát.

Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés - tették hozzá.

Össztűz az OMSZ-re

Mint ismeretes, a hétvégén az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése miatt az Operatív Törzs úgy döntött, hogy elhalasztja az augusztus 20-ai tűzijátékot. Az OMSZ előrejelzése végül azonban nem igazolódott be, ami miatt több kormányhoz közeli sajtóorgánum is támadni kezdte a szervezetet. 

Az OMSZ a Facebook oldalán azzal magyarázta a jelenséget, hogy szombat délelőttig rendelkeztek bizonyos modelleredményekkel, ezekből kellett előrejelzést adniuk. A forgatókönyvek közül a legkevésbé valószínű történt meg, ám ezek a bizonytalansági tényezők a szakmában venne vannak. A kellemetlenségekért elnézést kértek. 

Dráma 2006-ban

Korábban már volt példa arra, hogy milyen tragikus következményekkel jár az, ha nem a megfelelő elővigyázatossággal járnak el az előrejelzések során. Tizenhat évvel ezelőtt például másfél millió emberre csapott le egy durva vihar a tűzijáték közben. A káoszban öten meghaltak, háromszázan pedig megsebesültek. 

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!