Rejtély: úgy termeltek antitesteket egy covidos pár gyermekei, hogy sosem mutatták ki náluk a vírust
A kutatók értetlenül állnak a különös immunreakció előtt
Rejtély: úgy termeltek antitesteket egy covidos pár gyermekei, hogy sosem mutatták ki náluk a vírust

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 19.
Megdöbbentette az orvosi kutatókat, hogy úgy találták, a koronavírus-pozitív szülők gyermekeinek szervezete, kiknek esetében soha nem mutatták ki a fertőzést, rendkívül hatékony antitesteket termelt, hatékony védelmet nyújtva a fertőzés ellen.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A különös esettel kapcsolatos kedden kiadott tanulmány a Nature Communications orvosi szaklapban jelent meg. 

Egy öttagú család, ahol mindkét szülő elkapta a Covid-19 betegséget, az egész család részt vett egy esküvőn még márciusban. Egy héttel az esemény után az anya és az apa elkezdett köhögni, bedugult az orruk, lázasak lettek és heveny fejfájásról panaszkodtak. 

Ekkor az egész családot letesztelték, de csak a szülőknél lett pozitív, annak ellenére, hogy közeli kapcsolatban voltak gyermekeikkel, akik közül mindenki negatív tesztet produkált. 

“Leesik az álla az embernek annyira megdöbbentő, hiszen másfél hetet töltöttek velünk, akik végig koronavírusosok voltunk”

- nyilatkozta az anya, Leila Sawenko.

Amikor hét és kilenc éves fiuknál orrfolyás kezdődött, ismét letesztelték az egész családot, de a gyermekek tesztje újfent negatív lett. 

Legkisebb gyermekük, egy öt éves kislány egész idő alatt semmilyen tünetet nem mutatott, bár ő is közeli kapcsolatban volt a szülőkkel, sőt, még egy ágyban is aludt velük. 

A különös teszteredmények arra késztették az orvosi kutatókat, hogy megkérjék a családot, vegyenek részt egy tanulmányban, melybe beleegyeztek. Vér-, nyál-, széklet-, vizeletmintavétel, illetve orrból és torokból történő mintavételnek vetették alá a család minden tagját több héten keresztül. 

Bár a gyermekek PCR-tesztje továbbra is negatív lett a Covid-19-re, nyálukban mégis antitesteket fedeztek fel. Más szavakkal: bár soha nem mutatták ki, hogy elkapták volna a vírust, mindegyik gyereknél immunreakció indult be, olyan szinten, hogy, az anya szavaival élve: „a vírust kiirtotta, mielőtt Covidba fordult volna”.

“Az a tény, hogy ezek a gyermekek készek voltak leszerelni a vírust anélkül, hogy egyszer is pozitív tesztet produkáltak volna, arra utal, hogy immunrendszerük olyan szinten van, ami képes választ adni, és hatékonyan elbánni a vírussal, anélkül, hogy rosszullét kísérné a dolgot.”

- összegezte a tapasztalatokat Shidan Tosif gyermekorvos.

Kérdés, hogy ebből az következik-e, hogy a gyermekek immunrendszere hatékonyan védekezik a koronavírussal szemben, a felnőtteké nem, vagy pedig más faktorok is szerepet játszhatnak abban, hogy a vírusnak közvetlenül kitett emberek egy része megfertőződik, mások pedig nem.

(RT/Hetek)

hetek
Előfizetési nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!