„Putyin hódító háborúja kudarcba fullad” - Biden váratlanul megjelent Kijevben - videó
Az USA újabb fegyverszállítmányokkal támogatja Ukrajnát
„Putyin hódító háborúja kudarcba fullad” - Biden váratlanul megjelent Kijevben - videó

Forrás: Youtube/Guardian News

2023. 02. 20.
Az amerikai elnök előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnában, ahol találkozott Volodimir Zelenszkijjel, és nagy hatótávolságú fegyverekről tárgyaltak.

Biden lengyelországi látogatása előtt érkezett az ukrán fővárosba, ahol most járt első alkalommal, amióta Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát. Kijevi útját biztonsági okokból nem közölték előzetesen.

Az amerikai elnök látogatásakor az ukrán fővárosban megszólaltak a légiriadó szirénái, de orosz rakéta- vagy légicsapásokról nem érkezett jelentés.

Biden a kijevi sajtótájékoztatója során arról beszélt, hogy Putyinnak az volt a célja, hogy eltörölje Ukrajnát, de az orosz elnök “hódító háborúja kudarcba fullad”, és oroszok tízezrei hagyják el Oroszországot azért, mert “nem látják a jövőjüket” ott.

Az ukrán elnök arról nyilatkozott, hogy a látogatás során a nagy hatótávolságú fegyverekről tárgyalnak, Biden pedig ígéretet tett arra, hogy Ukrajna további 500 millió dollár értékben kap katonai támogatást az Egyesült Államoktól, amelyben a HIMARS rakétatüzérségi eszközhöz való lőszer is szerepel.

“Egy év eltelt, és Kijev még áll. Ukrajna is áll, és a demokrácia is áll” - mondta az amerikai elnök.

Az ukrán külügyminiszter úgy értékelte Biden kijevi látogatását, hogy ez “győzelem az ukrán nép számára”, és történelmi jelentőségű lépésként értékelte, hogy az amerikai elnök elutazott Ukrajnába a háború évfordulója előtt néhány nappal.

Dmitro Kuleba szerint azonban nemcsak “Ukrajna győzelméért” volt fontos Biden látogatása, hanem “az egész szabad világ” miatt is.

A helyzet érdekessége, hogy az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó elmondása szerint Biden Ukrajnába indulása előtt néhány órával tájékoztatták az oroszokat arról, hogy az amerikai elnök Kijevbe látogat.

Ezt néhány órával az indulása előtt tettük meg, hogy csökkentsük a konfliktus esélyét, de a kommunikáció érzékenysége miatt nem bocsátkozom részletekbe, hogy mit válaszoltak, vagy hogy pontosan milyen üzenetet küldtünk, de megerősíthetem, hogy informáltuk őket”

- mondta Jake Sullivan.

Biden egy nappal azelőtt érkezett Kijevbe, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyszabású beszédre készül, amelyben várhatóan ismerteti Oroszország céljait a tavaly február 24-én indított "különleges művelet" második évére.

(MTI / BBC News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!