Példátlan: a hangsebesség ötszörösével süvítenek Kína legújabb, hiperszonikus rakétái
Szakértők szerint mindez azt bizonyítja, hogy Peking technológiája mára fejlettebb, mint Oroszországé vagy Amerikáé
Példátlan: a hangsebesség ötszörösével süvítenek Kína legújabb, hiperszonikus rakétái

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 11. 25.
Júliusban hajtotta végre Kína hiperszonikus fegyverrendszerének a tesztelését, melynek során a hangsebesség ötszörösével lőtte ki rakétáját a szuperhatalom. Az amerikai hírszerzés elmondása alapján korábban egyetlen országnak sem sikerült kiviteleznie ezt a technológiai bravúrt.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A hiperszonikus siklójármű – mely voltaképpen egy nukleáris robbanófej szállítására alkalmas űrhajó – repülés közben lőtte ki elképesztő sebességgel a rakétát a Dél-kínai-tenger felett.

A Pentagon tudósait egészen váratlanul érte a sikeres tesztelés híre. Egy speciális rakétával indult az űrbe a siklójármű, mely sikeresen átrepült a Déli-sark fölött, az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerének hatókörén kívül.

Ez utóbbit az Északi-sark felől érkező ballisztikus rakéták elhárítására telepítették korábban.

A Pentagon is ledöbbent

A Pentagon kutatással foglalkozó egysége, a Darpa szakértői értetlenül álltak az eset előtt, hogy Kína miképpen tudta leküzdeni a fizika korlátait, mikor a hiperszonikus sebességgel haladó járműről kilőtte azt a rakétát.

Az elemzők arra is próbáltak választ találni, pontosan mi volt Peking célja a rakétakilövéssel – azt ugyanis konkrét célpont hiányában a tengerbe irányították.

Az elmúlt években egyébként Oroszország és az Egyesült Államok is foglalkozott hiperszonikus fegyverekkel.

Szakértők szerint a júliusi tesztelés azt bizonyítja, hogy

Peking technológiája mára fejlettebb, mint a két másik szuperhatalomé.

A Fehér Ház aggodalmát fejezte ki a július 27-i rakétakilövés miatt. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője úgy fogalmazott, hogy „jelen fejlemény ugyanúgy érint bennünket, mint bárki mást, aki békére és stabilitásra törekszik a régióban s azon kívül”. Az Egyesült Államok korábban bejelentette, hogy az elkövetkező tíz évben meg szeretné négyszerezi nukleáris robbanófejeinek a számát, mintegy 1000 darabra.

„Egyáltalán nem célunk, hogy fegyverkezési versenyt folytassunk más országokkal”

– mondta a kínai nagykövetség szóvivője, Liu Pengyu.

„Az Egyesült Államok az elmúlt években olyan kifogások sorával élt, mint a ’kínai fenyegetés’, hogy aztán azzal igazolja fegyverarzenáljának újabb bővítéseit, valamint az újabb hiperszonikus fegyverek fejlesztését."

„Nagyon gyorsan fel kell zárkóznunk”

David Thompson tábornok – az Egyesült Államok Űrhaderejének űrműveletekért felelős helyettese – azonban elmondta, hogy

az Egyesült Államok „korántsem olyan fejlett”, mint Kína vagy mondjuk Oroszország a hiperszonikus fegyverek terén.

Úgy fogalmazott, hogy „nagyon gyorsan fel kell zárkóznunk. A kínaiak az utóbbi években elképesztően agresszív hiperszonikus programot hajtottak végre.

A hét elején John Hyten tábornok komoly aggodalmának adott hangot a nyári teszttel kapcsolatban, mikor a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságában betöltött alelnöki tisztségéről mondott le. Úgy nyilatkozott Hyten, hogy

„A Szputnyik igencsak sürgetőleg hatott az Egyesült Államokra, a július 27-i teszt ugyanakkor már egyáltalán nem gyakorolt ilyen hatást. Mégis úgy hiszem, hogy kellett volna.”

(Daily Mail/Hetek)

.
Előfizetői akció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!