„Ostoba, cinikus konstrukció” - Róna Péter reagált Simor András és Király Júlia kritikáira
„Ostoba, cinikus konstrukció” - Róna Péter reagált Simor András és Király Júlia kritikáira

Forrás: ATV

2022. 02. 21.
„Huncut pici gazembernek” titulálta Róna Pétert, az ellenzék közös köztársaságielnök-jelöltjét Király Júlia, Márki-Zay Péter gazdaságpolitikai tanácsadója. A közgazdász professzor a Heteknek adott interjúban reagált az őt ért kritikákra. 

Baloldali gazdasági szakemberektől kapott erős, személyeskedéstől sem mentes kritikát az ellenzék közös köztársaságielnök-jelöltje, Róna Péter. Simor András volt MNB-elnök például „erkölcstelen fogurának” titulálta a közgazdász professzort, Király Júlia, az MNB volt alelnöke pedig „huncut pici gazembernek” nevezte. Király – annak ellenére, hogy ő az ellenzéki „árnyékkormány” gazdasági koordinátora – Róna jelölése miatt vissza is lépett a nyilvános szereplésektől a kampányban.

Simora arra alapozta a véleményét, hogy a 2000-es években az általa vezetett Deloitte könyvvizsgáló nem auditálta a Róna Péter vezette NABI (North American Bus Industries ) Rt. 2001-es beszámolóját. A volt jegybankelnök szerint abban „olyan összegeket számoltak el bevételként, amelyek nem voltak valósak, így a pénzügyi beszámolójuk nem a valóságot tükrözte”.

Róna Péter a Heteknek adott interjújában – amely a lap pénteki számában fog megjelenni – azt mondta, hogy a NABI akkor illetékes igazgatója tételesen és maradéktalanul cáfolta ezeket a vádakat a Magyar Hangnak, illetve a Népszavának nyilatkozva

"Ezen az állásponton nem kívánok változtatni"

A professzor számított arra, hogy támadások fogják érni, aminek az oka szerinte a korábbi devizahitelezési gyakorlattal kapcsolatos álláspontja. „Éppen azok az embernek kritizáltak engem, akiken számon kértem a devizahitelezést annak idején. A magyar szellemi, gazdasági, politikai elit egy nagyon súlyos vétket követett el. Ezen az állásponton nem kívánok változtatni” – fogalmazott.

Hozzátette:

„Ha figyelembe vesszük azt a szenvedést, esetekben tragédiákat, amit a devizahitelesek elszenvedtek és aminek számosan továbbra is ki vannak téve, ezek a sértegetések még bolhacsípésnek sem számítanak.”

Arra a felvetésre, hogy baloldalról érkezett a kritika, részben olyan személyektől, akik az ez ellenzéki összefogásban is szerepet vállalnak, a professzor azt mondta:

„Nem tudom, milyen értelemben tekinthetők baloldalinak azok, akik "gazembernek", "erkölcstelennek" neveznek azért, mert kiálltam azokért, akiket ők az út szélén hagyták.

A devizahitelezéssel kapcsolatban nézeteim közismertek voltak, az engem támogató hat párt is nyilvánvalóan tudott erről. Ennek ellenére engem jelöltek.”

Róna Péter szerint a devizahitelezés – amiért jelentős részben mostani kritikusai felelősek – „egy teljesen ostoba és cinikus konstrukció, ami nem felel meg sem az akkori törvényeknek, sem pedig a római jog által érvényben lévő kölcsön fogalmának”.

A Róna Péterrel készített interjú a Hetek pénteken megjelenő lapszámában olvasható.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!