Összeomlás szélére kerülhet Japán a népességfogyás miatt
Összeomlás szélére kerülhet Japán a népességfogyás miatt

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 23.
A japán miniszterelnök kijelentette, hogy az ország hamarosan működésképtelenné válhat a népességcsökkenés miatt.

A 125 milliós országban tavaly 800 ezerrel kevesebb baba született, míg 1970-ben még évente kétmillióval gyarapodott Japán lakossága.

Az aggasztó tendenciát az is erősíti, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt az állam lakosságának a várható élettartama, így egyre inkább elöregedik a társadalom, és csökken a munkaképes korú lakosok száma, a nyugdíjasoké pedig növekszik. Japánban a második legnagyobb a 65 év felettiek aránya a világon.

Japán a működésképtelenség szélére került. A gyermekekre és gyermeknevelésre vonatkozó politika kérdésköre nem várhat tovább, és nem szabad elhalasztani az ezzel való foglalkozást”

- mondta Fumio Kishida.

A japán kormányfő szerint meg kellene duplázni a gyermekekre vonatkozó programokra szánt forrásokat, azonban korábbi hasonló kezdeményezések nem vezettek eredményre.

Kutatók szerint a század végére Japán lakossága már 125 millióról 53 millióra csökkenhet a szigorú bevándorlási törvények és az alacsony gyermekvállalási kedv miatt. A népességfogyás további oka, hogy folyamatosan nőnek a megélhetési költségek, a fogamzásgátlás könnyen hozzáférhető, és a párok kevesebb gyermek vállalása mellett döntenek.

(BBC News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!