Orvosi tanulmány: 92 százalékos hatékonyságú és biztonságosnak tűnik az orosz vakcina
A tudósok szerint 60 év felettiek esetében is védelmet nyújt a Szputnyik V oltóanyag
Orvosi tanulmány: 92 százalékos hatékonyságú és biztonságosnak tűnik az orosz vakcina

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 02.
A világ egyik legismertebb orvosi szaklapjában, a The Lancetben megjelent legfrissebb, ellenőrzött tanulmány szerzői zöld lámpát adtak az orosz Szputnyik V vakcinának, mivel úgy találták, 92 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus ellen. A mai napon érkezett meg Magyarországra az első szállítmány az oltóanyagból, amit az OGYÉI engedélyezett, a Magyar Orvosi Kamara viszont egyelőre "nem tudja jó szívvel ajánlani".

A sokat kritizált orosz vakcina, mely egyelőre nem kapta meg az EU-engedélyt, a tudományos világra pozitív benyomást tett, legalábbis erre enged következtetni egy friss orvosi tanulmány, melyben a szakértők a tesztelés harmadik fázisának eredményeit vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz vakcinával újabb hatékony fegyverhez jut a világ a járvány elleni küzdelmében. 

Az oltást kifejlesztő és tesztelő moszkvai Gamaleya Intézet által összegyűjtött eredmények összhangban vannak a szeptember óta Moszkvában folyó vizsgálat korábbi szakaszaiban közölt hatékonysági adatokkal. 

"A Szputnik V oltóanyag kifejlesztését a hihetetlen sietség, elhamarkodottság és az átláthatóság hiánya miatt érte kritika"

- nyilatkozták Ian Jones, a Reading University, és Polly Roy, a London School of Hygiene & Tropical Medicine professzorai, hozzátéve:

“Azonban az itt közölt eredmények egyértelműek, és az oltás tudományos alapelve demonstrálva lett. Újabb vakcina kapcsolódhat a Covid-19 előfordulásának csökkentéséért folytatott harchoz.”

Az eredmények 19 866 önkéntes adatain alapultak, akiknek egynegyede placebót kapott - közölte a Gamaleja Intézet képviselője, Denis Logunov vezette a kutatói csoport a The Lancet orvosi szaklapban.

Amióta megkezdődött a vizsgálat Moszkvában, a vakcinát kapott emberek között összesen 16, a placebo csoportban pedig 62 tüneti Covid-19 esetet regisztráltak - közölték a tudósok.

Ez azt mutatja, hogy a vakcina két dózisú kezelési módja - a két különböző vírusvektoron alapuló két oltás, 21 napos különbséggel beadva - 91,6 százalékban hatásos volt a tüneti Covid-19 betegség ellen.

A 60 évnél idősebbek körében közel azonos, 91,8 százalékos hatékonyságot mutatott az oltóanyag. Ezt 2144 ember adataiból állapították meg.

negyvenezer ampulla orosz vakcina érkezett Magyarországra

Húszezer ember oltására elegendő, negyvenezer ampulla orosz vakcina érkezett Magyarországra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Magyarországon jelenleg ötféle vakcina engedélyeztetése történt meg, és összesen 19,7 millió adag oltást kötöttek le.

Az úgynevezett nyugati vakcinákon túl Oroszországból 1 millió ember oltására elegendő Szputnyik-V vakcina, míg Kínából 2,5 millió ember oltására elegendő Sinopharm-oltóanyag fog érkezni különböző tételekben. Az AstraZeneca készítményéből 6,5 millió adag a terv, míg a Pfizer/BioNTech oltóanyagának eddig beszállított nyolc és a Moderna két szállítmányából félmillió ember oltása történhet meg.

Kiemelte: mindegyik vakcina elégséges védelmet nyújt a vírus ellen, megakadályozza a betegség súlyos lefolyását és a szövődmények kialakulását. A kutatások azt mutatják, hogy nem egy egyszerű alsó- és felsőlégúti kórokozóról van szó, a vírus az egész szervezetet képes megbetegíteni.

Kedvezően alakulnak a magyar járványügyi adatok; csökken mind a napi új fertőzöttek, mind pedig az aktív fertőzöttek száma.

Ugyanakkor a járvány még tart, és a pandémia alakulását sok helyen befolyásolja a vírusmutánsok megjelenése, a harmadik hullám elindulásának veszélye - hívta fel a figyelmet.

Hétfőn 78 ember halt bele a fertőzés okozta szövődményekbe, a legfiatalabb 38, a legidősebb 96 éves volt, mindketten súlyos alapbetegséggel küzdöttek - ismertette.

Magyar Orvosi Kamara: nem tudjuk jó szívvel ajánlani a kínai és orosz vakcinát

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége a médiából értesült arról, hogy az OGYÉI engedélyezte a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának forgalomba hozatalát. Ezen vakcinák alkalmazásával kapcsolatban semmilyen dokumentumot nem találtak az OGYÉI honlapján.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége levélben kérte, hogy az OGYÉI honlapján hozza nyilvánosságra a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra.

Ennek hiányában ugyanis a MOK elnöksége "nem tudja tiszta lelkiismerettel" ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert "az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát."

(Reuters/MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!