Önfeledt hógolyózás és hóemberépítés járvány idején: hat év után újra havazott Jeruzsálemben
A fővárosban 10 centis, Hebronban 60 centis havat mértek, egy kicsit még a sivatag is fehérbe borult
Önfeledt hógolyózás és hóemberépítés járvány idején: hat év után újra havazott Jeruzsálemben

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 02. 19.
Jeruzsálem lakói csütörtökön arra ébredtek, hogy hótakaró borítja a várost, hat év óta először. A fővárosban szerda délután kezdett hullani a hó, egyik napról a másikra közel centiméternyi. Egész Izraelben kitörő örömmel fogadták a szokatlan csapadékot, több helyen hóembereket építettek és önfeledt hógolyócsatákat vívtak. 

Kevés dolog feledtetheti a járvány, a korlátozások és a gazdasági válság nyomasztó körülményeit, a Közel-Keletet a napokban meglepő hirtelen havazás azonban pont ezek közé a jelenségek közé tartozik. Izrael nagy részén jópár éve nem tapasztalták a ritka égi áldást, a helyiek azonnal ki is vonultak az utcákra, hogy kiélvezzék, amit európai társaik oly gyakran megtehetnek, hóembert építettek, hógolyócsatákat vívtak, vagy épp csak élvezték, ahogy ropog lábuk alatt a friss hóréteg.

A havazás Izrael teljes területét érintette, így a Golan-fennsíkon, Galileában és Izrael északi részén fekvő magaslatú területeket is. A Hermon hegy tövében például több mint hatvan centiméter hó gyűlt össze.

Még az Izrael déli részén fekvő sivatagi Mitzpeh Ramon is látott havat, azonban ez nem maradt meg sokáig.

Több felé fennakadst okozott a hirtelen jött havazás

A golán réfió iskolái a csütörtöki napra bezártak, útakat zártak le Galileában és a Holt-tenger mentén Ein Gedi felé is. A Természetvédelmi és Parki Hivatal lezárta az északi és déli természetvédelmi területek és túraútvonalak egy részét.

A váratlan havazásnak talán ez a friss házaspár örült a legjobban:

Nem csak Izraelt, hanem a teljes közel keletet meglepte az égi áldás

A Joyce névre keresztelt vihar kezdetben esőzéseket, zivatarokkal érte el Izrael és Libanon térségét. Néhol 100 km/h-s széllökések is előfordultak. Majd a magasban beáramló fagyos levegő megérkezésével szerdán már egyre több helyen váltott át a csapadék havazásba a térségben, főleg a magasabban fekvő területeken.

Havazott Szíriában is. Damaszkuszban az idei tél során először hullott a hó.  As Suwayda tartományban 15 centis hóvastagságot mértek. Szerda este pedig Jeruzsálemben is havazás kezdődött.

Jordánia északi részén fekvő Aljoun hegységben 20 centiméteres hóvastagságról számoltak, de Szaúd-Arábia északnyugati részén is hullott a hó.

(Hetek/Hareetz)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!