Norvégia mostantól nem engedi be az orosz turistákat
Moszkva választ ígér
Norvégia mostantól nem engedi be az orosz turistákat

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2024. 05. 23.
Norvégia tovább korlátozza az orosz turisták beutazását az Ukrajnában zajló háború miatt, május 29-től szinte minden beutazást blokkol - közölte csütörtökön az északi ország igazságügyi minisztériuma. Oroszország "tisztán diszkriminatívnak" nevezte a döntést, és közölte, hogy válaszolni fog.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Norvégia, amely NATO-tag, és amelynek az Északi-sarkvidéken csaknem 200 kilométeres (124 mérföldes) határa közös Oroszországgal, először 2022-ben vezetett be korlátozásokat az orosz turistavízumokra, nem sokkal azután, hogy Oroszország teljes körű inváziót kezdett Ukrajnában.

"A beutazási szabályok szigorításáról szóló döntés összhangban van azzal a norvég megközelítéssel, hogy Oroszország Ukrajna elleni illegális agressziós háborújára reagálva kiáll a szövetségesek és partnerek mellett" - mondta Emilie Enger Mehl igazságügyi miniszter egy közleményben.

Minden olyan orosz állampolgárt, akinek célja a turizmus és más, nem létfontosságú utazás, visszafordítanak a határon. Kivételt képezhetnek például a Norvégiában tartózkodó közeli családtagok meglátogatása esetén - áll a minisztérium közleményében.

"A változás azt jelenti, hogy a rendőrség megtagadhatja az utasítás hatálya alá tartozó orosz állampolgárok belépését"

- közölte a tárca.

Moszkvában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy az ilyen lépések "nem maradhatnak válasz nélkül".

Hozzátette: "Természetesen a döntés tisztán diszkriminatív. Nem fogadjuk el az ilyen döntéseket".

Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő elmondta, hogy Oroszországnak nem áll szándékában megtiltani a belépést norvég állampolgároknak. "Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fognak megtorló intézkedéseket hozni. Lesznek" - mondta újságíróknak.

(Reuters/Hetek)

.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!