Női ruhában menekülő tengerészek? Film készült a Titanic kínai túlélőinek hányattatott életéről
Női ruhában menekülő tengerészek? Film készült a Titanic kínai túlélőinek hányattatott életéről

Forrás: Facebook/The Six/Forgalmazó-LPFilms

2021. 04. 19.
Hat kínai túlélője is volt a Titanic 1912-ben bekövetkezett katasztrófájának. A túlélők további hányattatott sorsát derítette fel egy új dokumentumfilm.

A Titanicon nyolc kínai utas volt, közülük hatan élték túl a katasztrófát. Viszontagságaik azonban nem értek véget a jeges óceánból való kimentésükkel, ugyanis 24 órával New Yorkba érkezésük után a szigorú bevándorlási szabályok miatt kiutasították őket Amerikából. Mindeddig semmit sem lehetett tudni későbbi sorsukról, de a Kínában most debütált dokumentumfilm alkotói utánajártak, hogy mi lett velük - számolt be róla pénteken a BBC News.

Nem igaz, hogy a mentőcsónakok ülései alá bújtak

A The Six (A hatok) című dokumentumfilm rendezője Arthur Jones. A hat kínai túlélő: Li Ping, Fang Lang, Ling Hi, Csang Csep, Ah Lam és Csung Fu tengerészek voltak, akik a karibi térségbe tartottak, ahol munkát akartak vállani. Nevük szerepelt a Titanic utaslistáján, valamint a luxusgőzös elsüllyedéséről beszámoló újságok is említették őket.

A katasztrófa utáni napokban a The Brooklyn Daily Eagle cikke például olyan "teremtményekként" írt a kínai túlélőkről, mint akik "a veszély első jelére" beugrottak a mentőcsónakokba és az ülések alá bújtak.

A dokumentumfilm készítői azonban bebizonyították, hogy ez az állítás nem volt igaz. Megépítették a Titanic mentőcsónakjának másolatát, és kiderült, hogy a kínaiak nem tudtak volna észrevétlenül elbújni az ülések alatt.

Más korabeli lapok azzal vádolták a kínai túlélőket, hogy női ruhába öltöztek, hogy előbb jussanak fel a mentőcsónakokra. Tim Maltin, a Titanic történetével foglalkozó tudós szerint azonban semmi bizonyíték nem utal arra, hogy a kínai túlélők valahova elrejtőztek volna vagy nőnek adták volna ki magukat.

Maltin szerint a kínaiak éppenséggel megpróbáltak segíteni másokon.

Fang Lang, aki egy ajtóba kapaszkodva tartotta fenn magát a vízen, amíg be nem emelték egy mentőcsónakba, később segített az embereknek feljutni a mentőhajó fedélzetére.

Szeretteiket hátrahagyva kellett menekülniük évekkel később is

A hat kínai túlélőt New Yorkból Kubába küldték, onnan hamarosan Angliába hajóztak, mivel az első világháború miatt sok angol tengerészt besoroztak és így kevés tengerész maradt.

Csang Csep a katasztrófa után többé nem jött rendbe, egyre rosszabbul lett, és 1914-ben tüdőgyulladás következtében elhunyt. Jelöletlen sírba temették el Londonban.

A többiek együtt dolgoztak Angliában 1920-ig, amíg a háború utáni recesszió és a feléledt bevándorló-ellenesség el nem lehetetlenítették helyzetüket.

Néhányan közben már családot alapítottak, brit feleséget választottak és gyermekeik is születtek, de a közhangulat miatt szeretteiket hátrahagyva el kellett hagyniuk az országot.

Ah Lamot Hongkongba deportálták, Ling Hi pedig Indiában kötött ki. Li Ping Kanadába emigrált, Fang Lang pedig, miután évekig hajózott Nagy-Britannia és Hongkong között, végül megkapta az amerikai állampolgárságot.

Fang 90 éves korában, 1985-ben hunyt el. Fia csak húsz évvel halála után, egy rokontól tudta meg, hogy apja túlélte a Titanic hajótörését.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!