Népszámlálás: Anglia és Wales lakosságának már csak a fele vallja magát kereszténynek
Nőtt a vallástalanok és a muszlimok aránya
Népszámlálás: Anglia és Wales lakosságának már csak a fele vallja magát kereszténynek

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 29.
Tíz év alatt 13 százalékkal csökkent azoknak az angol és walesi lakosoknak az aránya, akik kereszténynek vallják magukat – derül ki a tavalyi népszámlálás eredményéből.

A népszámlálást 24 millió háztartásban végezték el tavaly, és az eredményéből megállapítható, hogy 2011-ben az angolok és walesiek 59,3 százaléka jelölte be azt, hogy keresztény vallású, de tavaly már csak a 46,2 százalékuk, miközben a vallástalanok aránya 25 százalékról 37 százalékra emelkedett.

A muszlim vallású lakosok aránya is nőtt tíz év alatt: 2011-ben még 4,9 százalék vallotta magát muszlimnak, tavaly viszont 6,5 százalékuk. A népszámláló kérdőívben nem a lakosság hitére vagy arra kérdeztek rá, hogy aktívan gyakorolják-e a vallásukat, mindössze arra voltak kíváncsiak a statisztikusok, hogy az angolok és walesiek milyen vallásúnak tartják magukat.

A londoni King’s College teológiával és vallástudományokkal foglalkozó professzora szerint a „vallástalanok” kategória többféle meggyőződésre utal, hiszen ateisták, agnosztikusok, és a bizonytalanok, illetve akik semelyik vallás intézményesült formájával nem tudtak azonosulni, szintén ezt jelölték meg a népszámláláskor a vallásuknál.

Angliában London a vallási szempontból legsokszínűbb hely, és a város lakosainak negyede nem kereszténynek, hanem más vallásúnak mondta magát tavaly. Délnyugat-Anglia az ország vallás szempontjából leghomogénebb régiója, ott a helyiek mindössze 3,2 százaléka nem keresztény.

A yorki érsek úgy reagált a népszámlálás eredményére, hogy az ország már nem abban az időszakában van, amikor „sokan szinte automatikusan kereszténynek vallották magukat”.

(BBC News / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!