Németország újabb népirtást ismert el, egymilliárd euró kárpótlást fizet
A németek a 20. század elején Délnyugat-Afrikában, a jelenlegi Namíbia területén folytatottak vérengzéseket
Németország újabb népirtást ismert el, egymilliárd euró kárpótlást fizet

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 28.
Németország hivatalosan elismeri népirtásként a 20. század elején Délnyugat-Afrikában, a jelenlegi Namíbia területén folytatott vérengzéseket - közölték pénteken Berlinben.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Heiko Maas külügyminiszter közleménye szerint eredményre vezetett az egykori Német Császárság csapatai által 1904 és 1908 között végzett műveletek közös megítéléséről a namíbiai kormánnyal 2014-ben kezdett tárgyalás.

A megállapodás szerint Németország népirtásnak tekinti a történteket, és bocsánatot kér a bűncselekményekért.

A németek által okozott "mérhetetlen szenvedés" elismerésének jeleként elindítanak egy 1,1 milliárd eurós (385 milliárd forint) újjáépítési és fejlesztési programot.

A program "kialakításában és végrehajtásában döntő szerepe lesz a népirtásban érintett közösségeknek". A programból "nem lehet levezetni kártérítési követeléseket"

- áll a közleményben.

Namíbia területe 1884-től 1915-ig volt német gyarmat. A megszálló alakulatok a Német Délnyugat-Afrika elnevezésű gyarmaton az idegen uralom elleni felkelések elfojtását célzó műveletekben csaknem teljesen kiirtottak több népcsoportot, köztük a nama és a herero törzset.

A német-namíbiai kormányközi tárgyalás a német és a namíbiai parlament kezdeményezésére indult. A német kormány kezdettől azt az álláspontot képviselte, hogy a népirtás nemzetközi jogi fogalmát megalkotó ENSZ-egyezmény alapján nemcsak az egyezmény életbe lépése - 1951 - után történt népirtásokat lehet népirtásnak nevezni, hanem korábbiakat is, de ezekben az esetekben a minősítés nem jár jogi következményekkel, például jóvátételi, kárpótlási kötelezettséggel.

Így azzal a tervvel kezdték el a tárgyalást 2014-ben, hogy Németország hivatalosan bocsánatot kér majd, a namíbiai fél pedig elfogadja a bocsánatkérést, kártérítést viszont nem fizetnek, de növelik az afrikai országnak juttatott támogatást.

A pénteken ismertetett megállapodás szerint az 1,1 milliárd eurós alapból a namíbiai fél kérésére mezőgazdasági, infrastruktúrafejlesztési és képzési programokat finanszíroznak majd, legfőképpen a nama és a herero törzs szállásvidékén. Az új program nem felváltja, hanem kiegészíti a fejlesztési együttműködési projekteket.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!