Német kancellár: jó döntés volt nem szankcionálni az orosz földgázimportot
Német kancellár: jó döntés volt nem szankcionálni az orosz földgázimportot

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 11.
A legnagyobb kihívás jelenleg az egész világ számára az orosz-ukrán háború - mondta Olaf Scholz. A német államfő szerint jó döntésnek bizonyult, hogy az uniós tagállamok nem sújtották büntetőintézkedésekkel az orosz földgázimportot, mert több európai ország nagymértékben függ tőle.

Scholz sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Németország az Ukrajnának küldött katonai támogatás küldésével szakított azzal a szokásával, hogy nem küld fegyvereket háborús zónákba, de Berlin azért döntött a paradigmaváltás mellett, mert jelenleg az orosz-ukrán háború és annak a hatásai jelentik a legnagyobb kihívást a világ számára.

Németország továbbra is támogatni fogja
Ukrajnát olyan modern fegyverekkel, mint például az IRIS légvédelmi fegyverrendszer, mellyel
még a német haderő sem rendelkezik.

Ahogy arról beszámoltunk, az ukrajnai háború és az oroszellenes szankciók miatt súlyos energiaválság alakult ki Európában, mely miatt Németországban is radikális áremelkedésre számíthat a lakosság. Az előzetes becslések szerint németek millióinak okozhat majd komoly nehézséget az emelt árú számlák befizetése télen.

Olaf Scholz sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy a német kormány újabb segélycsomag elfogadását tervezi, mellyel már nemcsak az alacsony jövedelmű háztartásokat támogatnák, hanem a társadalom más csoportjait, például a diákokat és a nyugdíjasokat is.

A kancellár arra számít, hogy a kormánynak sikerül a szociális intézkedésekkel megakadályoznia, hogy társadalmi feszültségek és elégedetlenség alakuljon ki Németországban.

Az orosz-ukrán háború miatti energiaválság kapcsán Scholz azt mondta, hogy az Európai Unió végülis helyesen döntött, hogy nem sújtotta szankciókkal az orosz földgáz importját, mert több kelet-európai ország “nagyon-nagyon erősen” függ az orosz földgáztól, és Németország is részben orosz forrásra építette az ellátását az elmúlt évtizedekben.

Az energiaválság enyhítése érdekében folytatni kell az európai földgázvezeték-rendszer fejlesztését, hiszen Közép-Európa felé a Portugália–Spanyolország–Franciaroszág útvonalon érkező nemzetközi vezetékrendszer nagymértékben javíthatná az ellátást - tette hozzá a kancellár.

(MTI / Deutsche Welle / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!