Milliók nem fogják tudni fizetni a magas energiaköltségeket Németországban
A német Belügyminisztérium tömegtüntetésekre és társadalmi feszültségekre számít
Milliók nem fogják tudni fizetni a magas energiaköltségeket Németországban

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 08.
A németországi Bérlők Szövetsége szerint milliókat fog anyagilag megviselni az energiaárak emelkedése. Olaf Scholz német kancellár eközben a közmédiában arról beszélt, hogy az energiaválság miatti elégedetlenség “a társadalom puskaporos hordója”.

Ahogy arról beszámoltunk, a földgázfogyasztás 15 százalékkal való csökkentéséről szóló uniós javaslat megszavazása után több német nagyvárosban azzal kezdtek spórolni az önkormányzatok, hogy lekapcsolják esténként a turistalátványosságok világítását, és a közintézményekben nincs meleg víz, illetve a fűtést télen csak maximum 20 fokra lehet majd beállítani.

A Bérlők Szövetsége szerint különösen azok fogják anyagilag megsínyleni az energiaár-emelkedést, akik az átlag felett fogyasztanak, ezért a szervezet szerint meg kellene reformálni a lakhatási támogatást.

A német kancellár egy korábbi videóüzenetében felszólította az ország lakosságát, hogy csökkentsék az energiafogyasztásukat és fogjanak össze. Scholz legutóbb már arról beszélt, hogy a fűtési költségek nagymértékű emelkedése társadalmi feszültségeket és elégedetlenséget fog szülni.

A német parlament úgy próbálja mérsékelni a lakosság felháborodását, hogy megszavaztak egy segélycsomagot, mellyel megvédenék a legalacsonyabb jövedelmű háztartásokat a rendkívüli áremelkedéstől, az energiaszolgáltatók viszont továbbra is átháríthatják a megnövekedett költségeik egy részét a fogyasztókra.

Az energiaárak emelkedése a német kormányban is feszültséget kelthet, hiszen a parlamenti pártok között egyelőre nincs egyetértés abban, hogy hogyan lehetne a lakosságot spórolásra ösztönözni, miközben a rászorulókat is segíteni kell, hogy fizetni tudják majd télen a gázszámlát.

A német belügyminisztérium eközben már a covid-korlátozások elleni tömegtüntetésekhez hasonló nagy megmozdulásokra számít, melyekre várhatóan azután fog sor kerülni, hogy a fogyasztók megkapják az első emelt árat tartalmazó számlákat.

Arra számítunk, hogy a populisták és szélsőségesek megint megpróbálják majd befolyásolni a tüntetéseket a saját érdekeiknek megfelelően. Németországban a szélsőséges személyek és csoportok növelhetik a veszélyt, ha a szociális válság körülményei adottak ehhez”

- mondta Britta Beylage-Haarmann, a német Belügyminisztérium szóvivője.

A pandémia, az orosz-ukrán háború és az infláció hatásai ráadásul már nemcsak az alacsony jövedelmű háztartásokat fogják nehéz helyzetbe hozni, hanem egyre inkább szorongatják a középosztályt is.

Ennek Susanne Pickel egyetemi professzor szerint az lehet a következménye, hogy az emberek tömegesen “az utcára fognak vonulni attól való félelmükben, hogy ők is végleg le lesznek nyomva”.

(Mandiner / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!