„Nem jelent finanszírozási gondot az országnak az uniós pénzek visszatartása” – mondta Gulyás a Bizottság döntése kapcsán
Navracsics Tibor szerint összességében sikeresek voltak a tárgyalások
„Nem jelent finanszírozási gondot az országnak az uniós pénzek visszatartása” – mondta Gulyás a Bizottság döntése kapcsán

MTI/Szigetváry Zsolt

2022. 11. 30.
A ma délután tartott Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, valamint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt az uniós forrásokkal kapcsolatos fejleményekről.

„Nagy meglepetést nem okozott az Európai Bizottság döntése”

 – fogalmazott Navracsics Tibor a döntés kapcsán. Szerinte van benne egy igen fontos elem – hogy az újjáépítési tervre vonatkozó magyar tervet az Európai Bizottság elfogadásra ajánlja.

Ahogy arról beszámoltunk, a Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami a feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

A sajtótájékoztatón kiemelték, hogy a magyar kormány örül, hogy megnyílt a lehetőség arra, hogy végre aláírják a helyreállítási megállapodást.

Navracsics kiemelte, hogy szerinte összességében sikeresek voltak a tárgyalások, de mint arra utalt, akkor lesz elégedett, ha még idén sikerül aláírni az EU-s partnerségi megállapodást, illetve a helyreállítási tervet is elfogadják. Gulyás Gergely hozzátette, hogy véleménye szerint majd „nem jelent finanszírozási gondot az országnak az uniós pénzek visszatartása, és a rezsicsökkentés fenntartását sem érinti.”

Navracsics pedig elmondta, bízik benne, hogy jövőre az ország az összes, neki járó uniós forráshoz hozzá fog jutni. A végső uniós döntésre december 19-ig kell várnia a magyar kormánynak.

(Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!