Nem indulhatnak transzneműek a Nemzetközi Úszószövetség női versenyein
A döntést tudományos alapon hozták meg
Nem indulhatnak transzneműek a Nemzetközi Úszószövetség női versenyein

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 20.
A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) kizárta annak a lehetőségét, hogy transznemű versenyzők induljanak női szakágakban.

A javaslat alapján gyakorlatilag lehetetlenné válik a transznemű sportolók részvétele a női számokban.

Kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak azok, akiknél 12 éves korban bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, függetlenül az aktuális nemi identitásuktól, vagy az aktuális tesztoszteronszintjüktől.

A javaslatot 71 százalékos többséggel fogadták el a küldöttek a Magyarországon zajló világbajnokságon, a Puskás Arénában rendezett rendkívüli kongresszuson.

A FINA tudományos alapon szabta meg, hogy a női számokban kik vehetnek részt, de a szervezet nem akar senkit kitiltani a versenyeiről, ezért munkacsoportot hoz létre egy "nyílt kategória" megalkotására.

A nemzeti szabályozások eltérhetnek ettől, de a FINA versenyein (világbajnokságok, olimpiai játékok) a most elfogadott szabályok érvényesek.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!