Nem állnak meg Moszkváig?
Véleménycikk
Nem állnak meg Moszkváig?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 03. 21.
„A háború: béke”, olvassuk a Párt egyik fő jelmondatát Orwell 1984 című regényében. „Ha békét akarunk, készüljünk a háborúra”- írta néhány napja Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Angolul: „If we want peace, we must prepare for war”.

Ez egy véleménycikk.

Szerinte az oroszok nem akarnak megállni Ukrajnánál ( „do not give Ukraine enough support to stop Russia, we are next.”)  , ezért át kell térnünk a háborús gazdaságra („shift to a ‘war economy’ mode.”)

Egy éve írt cikkemben idéztem Zelenszkijt:

„A fogaskerekektől az építészekig szét fogjuk verni ezt az egész orosz népirtó rendszert, és bírósági ítélet alá fogjuk vetni a felelősöket”.

Hozzáfűztem ugyanitt, hogy pusztán honvédő harc nem valósíthatja meg ezeket a célokat. A cél az oroszországi rendszerváltás. Utána jöhet a putyini népirtó rezsim „nürnbergi pere”. Mivel  az USA gyakorol döntő befolyást Zelenszkijre,  ezért nyugodtan vehetjük úgy, hogy ezekkel a célokkal ők is egyetértenek.

Michel szavai megerősítik a gyanút: nem akarnak megállni, Moszkváig akarnak menni.

Ami nem feltétlenül jelent az orosz területek elleni támadást ( jelentheti ezt is), de Putyin megbuktatásának tervét mindenképp jelenti.

Ukrajna meghódítása után az oroszok tovább folytatnák a terjeszkedést, állítja Michel. Gondolom Varsó, Berlin, Párizs meghódítása után Washington következne.

Ennek a katonai, geopolitikai realitásokhoz szerintem nincs sok köze. Maguk az oroszok is másról beszélnek. Ha esetleg hazudnának is és mondjuk el szeretnének Varsóig masírozni, ezt nagy valószínűséggel fizikailag is képtelenek lennének végrehajtani. A jelenlegi konfliktusban sem tudtak eddig felülkerekedni. De szerintem nem hazudnak az oroszok a szándékaikról, Ukrajna egy részével is elégedettek lennének. A híres isztambuli tárgyalásokon is majdnem békét kötöttek a felek, állítólag.

A lényeg: semmi realitása annak, hogy tovább akarna terjeszkedni Oroszország.

Ami azt jelenti, hogy Michel a cikkében nettó háborús uszítást folytat. Nem a tárgyalásokat szorgalmazza, hanem az ellentétét. Nem békét akar, hanem az ellentétét. Úgyhogy egyáltalán nem túlzás az 1984-gyel való párhuzam. További párhuzamok is vannak, az egész elég kisérteties. . „A regény írásának idején (a késői 1940-es évek) fennálló politikai térkép szerint Óceánia a Brit Birodalom és Nemzetközösség, az Amerikai Egyesült Államok és Latin-Amerika területeit fedi le. Keletázsia Kínának és Japánnak felel meg, míg Eurázsia a Szovjetunió és a kontinentális Európa területeit jelenti.”

Óceániában jelmondat , hogy „a háború: béke”. A mai geopolitikai helyzet így néz ki az 1984 nyelvén fogalmazva: Óceánia nem akarja, hogy a jelenleg nem egységes Eurázsia egyesüljön és önálló legyen. Fél Eurázsia már Óceániáé, most a másik felét is magának akarja. Ezért nem akar tárgyalásokat sem, hanem készül a nagyobb csatára.

Michel is az egyik Óceániai vezető. Békegalamb ruháját szeretné hordani, de az állandóan lecsúszik róla.

Őszintén remélem, hogy a tervei teljes kudarcba fulladnak. Azért is írok erről, hogy senki ne fogadja el nézeteit és terveit. Persze a hadseregeket nem nyugdíjba küldeni, ez világos, nem erről beszélek.

 Arról beszélek, hogy a háború: háború és semmi más.

Vér, szétroncsolt lábak, kiomló belek, szétfröccsenő agyvelő, ennyi, semmi több. Igen, még a honvédő harc is ez, nem magaslat, hanem mélypont, csak honvédeni muszáj, ha élni akarsz. Ekkor is jobb, ha területet is veszítesz, de élsz. Inkább élj fél lábbal, mint két lábbal heverj a koporsóban, nem igaz?

De Michel szerint inkább haljanak meg százezrek, csak jöjjön el az Óceánia uralta béke. Én ebből nem kérek.

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!