Milliók látták a videóját: mindenkit levett a lábáról a 102 éves székelyföldi Juliska néni története
Az idős asszony a Trianonról, a magyarságról és az életről mesél a most díjazott kisfilmben
Milliók látták a videóját: mindenkit levett a lábáról a 102 éves székelyföldi Juliska néni története

Forrás: Facebook/Erdővidék

2020. 09. 03.
A 102 éves Juliska néni története című film nyerte a Kulturális Filmek Fesztiválját. A filmes eseményt augusztus 27. és 30. között immáron hatodik alkalommal rendezték meg, a fesztiválon azok a rövid internetes filmek versenyeztek, amelyek pozitív példákkal mutatják be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét - közölték a szervezők.

A legjobb filmek készítői idén csaknem 3 millió forint értékű díjat kaptak. A fesztiválra beérkezett versenyfilmekből 22 film jutott a döntőbe a 2020. augusztus 10-ig tartó internetes közönségszavazás alapján - olvasható a szervezők csütörtöki közleményében.

Ezeket a filmeket értékelte a zsűri, majd augusztus végén döntöttek a díjazottakról. A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, a zsűri tagjai: Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője.

A fesztivál 800 ezer forintos fődíját a 102 éves Juliska néni története (https://youtu.be/xkjxIqxnXy0) című filmért Deák András érdemelte ki.

"Juliska néni nem csak tiszteletre méltó kort élt meg, hanem egyszerűségében szép és őszinte gondolatokat is tud mondani az élet nagy igazságairól. A székelyföldi asszony Magyarországon született, majd Trianon után egyszer csak Romániában találta magát. Az etűdből sugárzik az empatikus szeretet és a pozitív szemléletű életérzés kifejezésének szándéka"

- értékelte a filmet Koltay Gábor, a zsűri elnöke.

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által felajánlott, 2. helyért járó 400 ezer forintot a Mári, a nagy festő árnyékában (https://youtu.be/YA0NygFySMQ) című film alkotói, Borbás Edina és Németh László nyerték el.

A 3. helyezettnek járó 250 ezer forint értékű díjat a Rex Videó Virágkoszorús fakereszt (https://youtu.be/jAccHCnt9TM) című filmje vihette haza, alkotója Zsigmond Attila.

A filmes mustrán több különdíjat is kiosztottak. A 300 ezer forintos közönségdíjat a Három a magyar igazság című filmjéért a Brazíliában élő, brazil és magyar állampolgárságú Costa Henryco kapta.

A rendezvény fővédnöke Kövér László az Országgyűlés elnöke, védnöke Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője volt.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!