Microsoft: orosz, kínai és iráni hackerek támadják az amerikai választási kampányt
Az előbbi Joe Biden körét, az utóbbiak Trump embereit vették célba
Microsoft: orosz, kínai és iráni hackerek támadják az amerikai választási kampányt

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 11.
Orosz hackerek az elmúlt hetekben az amerikai választáshoz kapcsolódó legalább 200 szervezetet támadtak meg. De nemcsak oroszok, kínai és iráni hackerek is akcióztak a demokraták elnökjelöltjéhez, Joe Bidenhez és a kampánycsapatához közel álló "magas rangú személyiségek", valamint Donald Trump amerikai elnök kampányával kapcsolatban álló emberek ellen.

A Wall Street Journal információi szerint a hackertámadások politikai pártok országos és tagállami szervezeteinek, továbbá republikánusoknak és demokratáknak dolgozó konzultációs cégeknek a számítógépes rendszereit érintették. 

A Microsoft hivatalos blogjában közölt információk szerint az orosz hackerek a Bidenhez közelieket támadták, míg a kínai és iráni szereplők Trump kampánycsapatának személyes fiókjaiba próbáltak meg behatolni.

A kibertámadási kísérletek elsöprő többsége nem volt sikeres, s azokat, akiknek az adataihoz és információihoz hozzáférhettek, a Microsoft biztonsági szolgálata azonnal értesítette.

"Mai bejelentésünk egyértelművé teszi, hogy külföldi csoportok megsokszorozták erőfeszítéseiket a 2020-as választások befolyásolására, ahogyan azt előre jeleztük is"

- fogalmazott hivatalos blogjában a Microsoft.

Tom Burt, a Microsoft fogyasztói biztonságért felelős alelnöke a The Wall Street Journal kérdésére úgy fogalmazott: rendkívül fontosnak tartja, hogy a demokratikus folyamatok résztvevői bárhol a világban tudatában legyenek a fenyegetéseknek, és megtegyék a szükséges lépéseket mind a személyes, mind a munkahelyi adataik és információik biztonságának védelme érdekében.

Az orosz hackerek a Microsoft vizsgálatai szerint az orosz katonai hírszerzéssel állnak kapcsolatban. Az amerikai számítástechnikai cég úgy véli: ugyanarról a csoportról van szó, amelyik 2016-ban, az akkori amerikai elnökválasztáskor behatolt a demokraták számítógépes rendszereibe, és kiszivárogtatta elektronikus leveleik egy részét.

Ezzel szemben a Trump és munkatársai számítógépes rendszereibe behatolni igyekvő iráni hackerek kísérleteinek mindegyike sikertelen volt.

Az amerikai hírszerző ügynökségek a múlt hónapban közzétett jelentésükben figyelmeztettek arra, hogy külföldi szereplők igyekeznek befolyásolni az amerikai választási folyamatot. Az akkori dokumentum szerint az oroszok Biden ellen igyekeznek hangolni az amerikai közvéleményt, míg a kínaiak és az irániak Trump újraválasztásával szemben próbálnak meg fellépni.

Választásokba való beavatkozásért szankcionált Amerika

Az Egyesült Államok szankcióval sújt orosz és ukrán állampolgárokat az amerikai választási folyamatba történő beavatkozás kísérletéért - jelentette be a washingtoni pénzügyminisztérium csütörtökön.

A tárca közleménye szerint a büntetőintézkedések három orosz és egy oroszbarát ukrán állampolgárt érintenek.

A három orosz állampolgár - Anton Andrejev, Darja Aszlanova és Artem Lifsitsz - az Internet Research Agency (Internetkutató Ügynökség) nevű orosz állami vállalat alkalmazottja, melyet a Kremlhez közeli intézményként tartják számon, és álinformációk közlésével és trollok működtetésével manipulálja a közösségi portálok felhasználóit.

A szankcióval sújtott ukrán állampolgár az az Andrij Derkacs független parlamenti képviselő, aki idén tavasszal olyan hangfelvételeket mutatott be, amelyeken vélhetően Joe Biden volt alelnök, a demokraták jelenlegi elnökjelöltje és Petro Porosenko egykori ukrán elnök beszélgetése volt hallható. Porosenko elnöksége idején került Joe Biden akkori amerikai alelnök fia, Hunter Biden a Burisma ukrán gázcég igazgatósági tagjainak sorába.

"Andrij Derkacs az ukrán parlament tagja, több mint tíz éve aktív orosz ügynök és folyamatosan szoros kapcsolatban áll az orosz hírszerző szolgálatokkal"

- olvasható a Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter által aláírt közleményben. A tárcavezető leszögezte:

"a szankciók egyértelmű figyelmeztetést jelentenek Moszkva és megbízottjai számára, hogy tevékenységüket nem tűrik".

Az amerikai döntés értelmében a szankcióval sújtottak esetleges amerikai bankszámláit és vagyontárgyait befagyasztják, és az amerikai állampolgároknak, valamint a gazdasági élet szereplőinek megtiltják a velük esetlegesen fenntartott üzleti kapcsolatokat.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!