Mi a teafogyasztás ideális módja? (x)
Mi a teafogyasztás ideális módja? (x)

Fang Genmin, a Wuyuan zöld tea készítésének örököse Wuyuan zöld teát iszik(Forrás: CMG)

Május 21-ére esik második alkalommal a nemzetközi teanap. Ezzel fontos tudnivalókat foglaltunk össze a teázásról. Nagyon sok ismeret kering a teáról, illetve arról mikor jó inni, és kinek milyen típust ajánlják, stb. Az alábbiakban ismertetünk három szempontot, amelyekre figyelni kell, ha teát fogyasztunk.

Ez egy PR-cikk

I. Testalkatnak megfelelő teát válasszunk. Vannak, akiknél például hasmenést idézhet elő a zöld tea. Ennek az az oka, hogy a zöld tea „hideg természetű”. Ha „fázik” valaki a lépben és a gyomorban, annak a szervezete nem tudja elfogadni a teát, és hasmenése lesz. Ezért a gyenge testalkatúaknak, valamint ödémásoknak és az idősöknek általában nem tanácsolt a zöld tea fogyasztása. 

A teázáshoz először meg kell értenünk saját testünk felépítését. A gyenge testalkatúak ihatnak erjesztett meleg teákat, például fekete, vörös és sötét teát. A „hideg alkatú” emberek több fekete teát ihatnak, amely elűzheti a hideget, és pozitív hatással van a „hideg gyomorral”, hideg kezekkel és lábakkal, gyengélkedéssel és hasmenésekkel küzdőkre.

II. Megfelelő időben fogyasszuk el a teát. Általában véve három pohár tea fogyasztása ajánlott a nap három különböző időpontjában.

Az első pohár a reggeli tea. 3 gramm tea készítéséhez használjon 200 ml forrásban lévő vizet. Reggeli után 8:30 és 9:30 között ideális meginni. Fontos szerepet játszhat a felfrissülésben, a méregtelenítésben és a fáradtság csökkentésében, illetve segít abban is, hogy megfelelő mentális állapotban kezdjünk neki a napi munkának.

kína
Kínai Wuyuan zöld tea (Forrás: CMG)

A második alkalom a délutáni tea, amelyet a legjobb 14 és 15 óra között meginni. 4 gramm teát ideális lefőzni 180 ml forrásban lévő vízzel. Segít a vérzsírszint csökkentésében és az erek védelmében. Igyuk lassan, és ne mindet egyszerre.

A harmadik csésze az esti tea. Ideális fogyasztási ideje 18 és 19 óra közé esik. A tea ne legyen túl sűrű. 2 gramm teát főzzünk le 150 ml forrásban lévő vízzel. Segíti a vér lipidjeinek csökkentésében és elősegíti az emésztést. Hangsúlyozni kell, hogy nem tanácsos este 21 óra után inni a teát, mert az befolyásolja az alvás minőségét.

III. A teázás során kerülendő helyzetek. A különféle teáknak különböző pozitív hatásai vannak, ilyen például a zöld tea, ami jó a máj védelmére és a látás javítására, a fekete tea a gyomor felmelegítésére és a pu-er tea a zsír csökkentésére, illetve a fogyásra.

Li Sicsen, a kínai gyógynövények szentje fiatalon szeretett teát inni, de amikor elérte a középkort, meggyengült a gyomra. Továbbra is fogyasztott teát, mint fiatalon, de már szenvedett tőle, néha mellkasában szorító érzése volt és hányt, néha hasi megfázása és hasmenése volt. Ezt az élményt és tanulságot a Ben Cao Gang Mu című könyvében írta le, hogy mindenkit figyelmeztessen. A hideg tea ivása több köpetet eredményez a szervezetben; a túlzott teázás könnyen károsíthatja a vesét, hideg fájdalmat okozhat a derékban, a lábakban és az alsó hasban, ödémát, valamint végtaggörcsökhöz és fájdalomhoz. Ezért a teának melegnek, kevésnek kell lennie, és ajánlatos kerülni az éhgyomorra történő teázást.

Ezenkívül nem tanácsos teát inni éhesen vagy betegen, és akkor sem, ha esetleg kínai gyógyszert szedünk.

Sokak számára vált szokássá a teázás, mert jól ismertek a megfelelő teázás az előnyei. A tea számos, az emberi test számára szükséges tápanyagot tartalmaz, például vitaminokat, tea-polifenolokat és katechineket, amelyek hatékonyan késleltethetik a test öregedését és elősegíthetik az erek egészségét.

Összeállította: Liu Cong
(Fizetett cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!