Megújulnak Tés ikonikus szélmalmai (x)
Megújulnak Tés ikonikus szélmalmai (x)

Forrás: MNV Zrt.

2021. 03. 30.
Tés község fő látványosságai, a Dunántúlon ritkaságnak számító Ozi-féle és a Helt-féle szélmalmok a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jóvoltából újabb "ráncfelvarrást" kapnak, hogy még minőségibb turistacélponttá válhassanak, és visszanyerhessék eredeti pompájukat.

Ez egy PR cikk.

Az 1840-ben épült Helt-féle (jobb állapotban lévő, látogatható), és az 1924-ben épült Ozi-féle (jelenleg rendkívül rossz állapotban lévő) szélmalmok a Táncsics utca 16. és 32. számú porták kertjeinek végében állnak. Mindkét malom széleskörű felújítását tervezi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., emellett az útbaigazító kézzel festett táblát is helyreállítják.

A projekt kivitelezésével a KIVING Kft.-t bízták meg.

tési
Forrás: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Ozi-féle szélmalom

Az épület kúp alakú tetőszerkezete egyértelműen renoválásra szorul, a  helyenként hiányos vagy lyukas, helyenként beázáshoz vezető fedő fazsindely is megújul a felújításnak köszönhetően, ahogy az egyenetlen kinyúlású ereszvonal helyett egyenlőt alakítanának ki a fal vizesedésének kiküszöbölése végett.

tési
Forrás Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Az épület megjelenésének karakteres eleme volt a formailag mélyen a hagyományban gyökerező felső részén a két zsalubetéttel, alul a rombuszmintával ellátott ajtólap, melynek cseréjére, renoválására is sor kerül majd.

A hiányzó ablakszárnyakat és üvegeket pótolják majd, valamint a rossz állapotú harmadik szinti vasajtó is javításra kerül. 

tési
Forrás Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Emellett kiegyenesítik a földszinti földpadlót, a koszos, repedésekkel borított falak korabeli megjelenését új meszeléssel újítják meg. A lépcső, a nyolcszögletű főtengely és a belső faszerkezet szintén cserére, illetve renoválásra kerül, hogy a szélmalom ismét eredeti pompájában tündökölhessen.

Az őrletők padjainak és a belső szélkakas felújítása is tervben van.

tési
Forrás: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Helt-féle szélmalom

Az Ozi-féle malommal ellentétben a Helt-féle malom jó állapotban van, több felújítás is zajlott korábban, többek között a törött malomkerekének javítása 2015-ben. Jelenlegi állapotában csak kisebb javításokat, esztétikai beavatkozásokat igényel.

A malom belső szerkezete ép, működőképes, a turisták előtt nyitva áll, látogatható.

tési
Forrás: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Hamarosan itt is megújul a tetőszerkezetet fedő, helyenként lyukas fazsindely. Az ajtók és az ablakok hiányzó szárnyait, törött üvegeit is pótolják.

Itt is balesetveszélyes az egyenetlen földszinti földpadló, melyet korhű sározással egyenlítenek majd ki, a koszos repedt vakolat helyett pedig korszerű új meszelést kap majd a fal.

Tési
Forrás: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A belső faszerkezetet favédő anyaggal kezelik le, és a malomtól az őrletők északra és délre fekvő két padját is helyreállítják majd, a hely autentikus jellegét megőrizve.

(A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. fizetett cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!