Megkönnyítik az abortuszhoz való hozzáférést Izraelben
Tel-Avivban abortuszpárti tüntetés is lesz
Megkönnyítik az abortuszhoz való hozzáférést Izraelben

Illusztráció - Abortuszpárti tüntetők.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 27.
Jóváhagyta az izraeli munkaügyi, jóléti és egészségügyi bizottság azokat a reformokat első olvasatban, melyek alapján a nők könnyebben tudnának abortuszt elvégeztetni az országban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a módosítás alapján online is már be lehet majd nyújtani a kérvényt a terhességmegszakításra, és állami klinikákon is elvégeztethető lesz a beavatkozás.

Nicán Horovic egészségügyi miniszter a ynetnek elmondta, hogy a terhesség első heteiben ezentúl nem a kórházakban, hanem az egészségbiztosító pénztárak rendelőiben,

gyógyszerekkel végzik majd el a beavatkozást, és ebben az időszakban a nők mentesülnek a megjelenés alól a bizottságok előtt.

Az ilyenkor kitöltendő nyomtatványokat majd az internetről is le lehet tölteni személyes megjelenés nélkül, és eltávolítják belőlük az emberek magánszféráját érintő kérdéseket.  

Eddig csak akkor lehetett legálisan abortuszt végrehajtatni, ha a várandós nő hajadon volt, 18 évnél fiatalabb, 40 évnél idősebb, a teherbeesés illegális körülmények között történt (például nemi erőszak vagy vérfertőzés), a magzatnak születési rendellenessége volt, vagy a várandósság kockázatot jelentett az anya fizikális vagy mentális egészségére.

Amennyiben ezek közül legalább egy kategóriába besorolható volt az anya, akkor a terhességmegszakítások jóváhagyásáért felelős bizottság elé került az ügy, mely jóváhagyhatta vagy elvethette a kérvényt.

A reformokat ellenzők szerint a nők indokolatlanul is abortuszt fognak kérvényezni, és amerikai hatásnak tulajdonítják a változást, ahol a Legfelsőbb Bíróság eltörölte az abortusz alkotmányos védelmét, és emiatt az Egyesült Államokban napok óta tüntetések zajlanak.

Tüntetnek az abortuszért

"A nő testéhez fűződő jogai egyedül a nőt illetik meg" - hangsúlyozta közleményében Nican Horowic miniszter. A tárcavezető az izraeli módosítást összehasonlította az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának múlt heti döntésével, amely felülvizsgálta azt az 1973-as Roe kontra Wade határozatot, amely megakadályozta, hogy az ügyben a döntés az egyes tagállamok hatásköre legyen, s megakadályozta, hogy országosan betiltsák az abortuszt.

"Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának lépése, amely megtagadja a nőktől a testük feletti uralmat, visszafelé tart, elnyomja a nőket, és száz évvel visszaveti a szabad és liberális világ vezetőjét" - mondta Horowitz.

Tel-Avivban is demonstráció készül az amerikai döntés miatt, és a résztvevők a biztonságos abortuszhoz való jogért is fognak tüntetni. A rendezvény megtartását abortuszpárti- és feminista szervezetek kezdeményezték.

Gyűlést hirdetünk, hogy tiltakozzunk ez ellen a szörnyű döntés ellen, mely 50 évvel visszaveti az Egyesült Államokat. A nőknek továbbra is lesznek abortuszai. Ez a döntés mindössze annyit jelent, hogy több lesz az illegális és veszélyes terhességmegszakítás”

- írták a tüntetés szervezői.

(Jerusalem Post / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!