Borulhat az izraeli koalíciós kormány, Netanjahu volt riválisával összefogva térhet vissza
Már folynak a háttéregyeztetések Gideon Szaárral
Borulhat az izraeli koalíciós kormány, Netanjahu volt riválisával összefogva térhet vissza

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 06. 02.
Gideon Szaár igazságügyi miniszter háttéregyeztetéseket folytat, hogy Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök visszatérése esetén fontos pozíciót, például a külügyi tárcát kaphassa az új izraeli kormányban. A miniszter ugyan korábban megfogadta, hogy nem támogatná Netanjahuhoz, de a hírek szerint mégis el tudná képzelni, hogy részese legyen a volt miniszterelnök vezetésével megalakuló kormánynak.

Szaár akár a mostani koalíciós kormányt is borítaná, ha nem sikerül elfogadni azt a törvényt, melyet eddig ötévente mindig újra megszavaztak. A törvény az izraeli büntetőjogot ismét kiterjesztené a Júdea és Szamária (Ciszjordánia) területén élő zsidókra, de ellenzéki képviselők múlt héten bejelentették, hogy ellene fognak szavazni.

Közben Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter olyan reformokat tervez a napokban bejelenteni, melyek minden bizonnyal felháborodást fognak kelteni a konzervatív képviselők körében.

A javaslat alapján könnyebben elérhetővé tennék a terhességmegszakítást az izraeli nők számára.

Sokkal kevesebb adminisztrációval járnának az abortuszok, a nőknek csak a helyi egészségügyi szolgáltatójukhoz kellene elmenniük, és kórházi beavatkozásra se lenne szükség, ha a terhesség kilencedik hetéig elvetetnék a magzatokat.

A terhességmegszakítás előtt most még az izraeli nőknek el kell menniük szociális munkáshoz is, azonban ez a kötelezettség megszűnne a számukra, a kérelmet pedig digitális úton is benyújthatnák.

Az abortusszal kapcsolatos végső döntést viszont továbbra is a terhességmegszakítást engedélyező bizottság hozná meg, mely jóváhagyhatja vagy elutasíthatja az abortuszkérelmeket.

“Ezek a szabályok konzervatívak és idejétmúltak. Itt az ideje, hogy előrehaladjunk a 21. századba. Átalakítjuk a szabályozást, megszabadulunk a szexista és lealacsonyító kikérdezéstől, melyen a nőknek át kell esniük, és egy egyszerűbb, sokkal elérhetőbb és tiszteletteljesebb terhességmegszakítási folyamatot alakítunk ki” - mondta Horowitz.

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint tavaly több mint 17 000 nő kért engedélyt abortuszra, és a terhességmegszakítások 74 százalékát még a terhesség kilencedik hete előtt elvégeztették.

(Neokohn / Ynet / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!