Mégiscsak a gyermekvédelmi törvényről szól az EU-s pénzek visszatartása?
Mégiscsak a gyermekvédelmi törvényről szól az EU-s pénzek visszatartása?

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 30.
Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője hivatalos oldalán közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy a sajtóban megjelent hírek alapján „úgy tűnik, a gyermekvédelmi törvény igenis nagy súllyal bír a hazánknak járó befagyasztott uniós források körüli vitában.”

Az elemző állításnak alátámasztására a Szabad Európa és a Portfolio által leközölt cikkekre hivatkozott.

Mint ismeretes, Ursula von der Leyen a mai napon nem utazik Budapestre, hogy Orbán Viktorral együtt jelentse be a helyreállítási terv elfogadását. Jóllehet a Szabad Európa értesülései szerint „2021 júliusában már a budapesti járatra való foglalása is megvolt, az utat azonban lemondták” később. A lemondásra pedig azután került sor, hogy a magyar parlament megszavazta a Brüsszel által kifogásolt gyermekvédelmi törvényt. 

Ez Deák Dániel szerint azért jelent komoly fordulatot (ahogy ő maga fogalmaz: a baloldali hazugságok lelepleződését), mert balliberális politikusok és sajtójuk végig tagadták, hogy a gyermekvédelmi törvénynek bármi köze lenne ahhoz, hogy az Unió visszatartja a pénzeket. 

Maga Ursula von der Leyen azt nyilatkozta októberben, hogy „Az úgynevezett gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos jogi vita és a magyar helyreállítási terv értékelése két különböző és párhuzamosan alakuló eljárás. A Bizottság biztosítja Önt, hogy a magyar törvény nem befolyásolja a magyar tervet érintő intézkedéseinket.”

Bár korábban az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa, Paulo Gentilioni is tagadta az előbb említett összefüggéseket, később elmondta, hogy azért nem folyósítják a Magyarországnak járó helyreállítási forrásokat, mert a bizottságnak ellenvetései vannak a magyar oktatási szabályozás diszkriminációmentessége kapcsán.

Navracsics Tibor pedig az e tárgyban tartott tárgyalásokról elmondta: „a tárgyalásokon nekem nem hozták szóba a törvényt. Azonban, ha nem hivatalosan is, de informálisan volt hatása a kötelezettségszegési eljárás megindításának.”

(Mandiner / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!