Mégis vadászgépekhez jut Ukrajna a napokban, de nem az Egyesült Királyságtól
Mégis vadászgépekhez jut Ukrajna a napokban, de nem az Egyesült Királyságtól

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 16.
Lengyelország a legközelebbi napokban, a szállítmány első részleteként négy MiG-29 vadászgépet ad át Ukrajnának - jelentette be Andrzej Duda lengyel.

A lengyel államfő a CNN-nek adott múlt heti interjújában azt mondta, hogy Lengyelország kész más fegyverszállítmányok mellett a légierő szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászgépeiből is átadni Ukrajnának.

Ahogy arról beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij februári egyesült királyságbeli látogatása alkalmával vadászgépeket kért a brit kormánytól, de egyelőre elutasították a kérését.

Duda azonban megerősítette, hogy a lengyel kormány már határozatot fogadott el, és a gépeket a napokban szállítják Ukrajnának. A lengyel hadsereg jelenleg tíz-egynéhány MiG-29-essel rendelkezik, ezek többsége teljesen működőképes.

A lengyel kormányfő szerint a napokban négy ilyen, az ukrán pilóták által külön kiképzés nélkül is kezelhető gépet szállítanak, a többi MiG-29-est karbantartás után folyamatosan adják majd át.

A lengyel hadsereg számára az idén leszállítandó, korszerű FA-50-es dél-koreai, valamint F-35-ös amerikai gépekkel helyettesíti őket - tette hozzá a politikus.

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter is megerősítette, hogy Lengyelország egy szélesebb koalícióban adná át Ukrajnának a MiG-29-eseket, és konkrétan Szlovákiát említette meg, mint a koalíció tagját.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!