Boris Johnson: az lenne a leggazdaságosabb megoldás, ha Oroszország kudarcot vallana
Boris Johnson: az lenne a leggazdaságosabb megoldás, ha Oroszország kudarcot vallana

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 02. 24.
A volt miniszterelnök szerint a brit kormánynak harci repülőgépek átadásával kellene segítenie az ukrán fegyveres erőket az Oroszországgal vívott háborúban.

Johnson a Sky News hírtelevíziónak nyilatkozva beszélt arról is, hogy Nagy-Britannia és az egész euroatlanti biztonsági térség védelme szempontjából is a leggazdaságosabb megoldás annak biztosítása lenne, hogy Oroszország kudarcot valljon Ukrajnában és Ukrajna megnyerje a háborút.

Johnson szerint az ukránok F-16-os vadászgépeket akarnak.

Nekünk nincsenek F-16-osaink, vannak viszont Typhoonjaink. Véleményem szerint érvek szólnak amellett, hogy Nagy-Britannia megtörje a jeget és átadjon néhány Typhoont Ukrajnának”

- mondta a politikus.

A volt kormányfő szerint ha az ukrán pilótákat ki is kell képezni ezeknek a gépeknek a működtetésére, „azt is meg tudjuk oldani”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két hete előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, és tárgyalásain azt követelte, hogy a brit kormány és a nyugati szövetségesek adjanak korszerű vadászgépeket Ukrajnának.

A londoni miniszterelnöki hivatal azonban egyelőre tartózkodóan reagált az ukrán elnök beszédére, és hangsúlyozták, hogy a repülőgépek szállítása csak hosszú távú megoldásként jöhet szóba, és Ukrajnának most a rövid távon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége.

A védelmi miniszter a napokban kijelentette, hogy a vadászgépekhez kiszolgáló személyzet is kell, és ha Nagy-Britannia a királyi légierő (RAF) kötelekében hadrendbe állított Typhoon harci repülőgépekből adna Ukrajnának, ahhoz „jó sok embert is” Ukrajnába kellene telepítenie.

Ben Wallace szerint „sem a jövő héten, sem a jövő hónapban, de még a következő hat hónapban sem” várható brit harci repülőgépek átadása Ukrajnának.

Nagy-Britannia a nyugati szövetségesek közül elsőként kezdte meg ukrán pilóták NATO-szabványoknak megfelelő kiképzését, de a kormány mindig hangsúlyozta, hogy ez a kiképzés arra irányul, hogy Ukrajna a NATO által meghonosított harcászati módszerekkel védhesse meg a légterét „a jövőben”.

Boris Johnson a Sky News-nak adott interjújában az Oroszországnak nyújtandó esetleges kínai katonai segítségről azt mondta, hogy az ország történelmi léptékű hibát követne el, ha ezt megtenné.

„Miért akarná Kína beszennyezni magát azzal, hogy közösséget vállal Putyinnal, aki gengszterként és kalandorként leplezte le saját magát?” - tette hozzá a volt miniszterelnök.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!