Megdöbbentő videó: erőszakos ultraortodox tüntetők próbáltak rátámadni keresztényekre Izraelben
A rendőrségnek kellett közbeavatkoznia a keresztények védelmében
Megdöbbentő videó: erőszakos ultraortodox tüntetők próbáltak rátámadni keresztényekre Izraelben

Forrás: Youtube/All Israel News

2023. 06. 26.
Az istentiszteletet az Izraeli Messianisztikus Zsidó Szövetség (MJAI) szervezte, és bár evangelizálás nem történt a gyülekezetben, mégis ultraortodox szélsőségesek próbálták meghiúsítani az eseményt.

Több tucat ultraortodox zsidó fiatal kezdett zavargásokat az istentiszteletnek helyet adó épület előtt, ezért az izraeli rendőrök védték meg a keresztény hívőket a rájuk támadó erőszakos tüntetőktől.

A zavargásban két szélsőjobboldali zsidó szervezet tagjai vettek részt, többeket közülük letartóztatott a rendőrség, egyikük egy egyenruhásra is rátámadt.

A tüntetők célja az volt, hogy az eseményt - amelyen a résztvevők héber nyelven énekeltek dalokat Jézusról - ne tudják megtartani vagy félbeszakadjon.

Az ultraortodoxok lökdösték a helyszínre igyekező keresztényeket, üvöltöztek és fütyültek a fülükbe, hogy megfélemlítsék őket. A történtekről tudósító riportereket is körbe vették a fiatalok, lökdösve őket és akadályozva a munkájukat.

A hívőket - akik között voltak izraeli keresztények és külföldiek is - végül a rendőröknek kellett bekísérniük az istentisztelet helyszínére, hogy részt vehessenek az összejövetelen.

Az istentisztelet végül lezajlott, de utána a keresztényeket kint idősebb ultraortodoxok várták, akik szórólapokat osztogattak a távozó hívőknek.

Ahogy arról korábban írtunk, idén május végén már sor került hasonló incidensekre, akkor a pünkösd alkalmából Jeruzsálembe érkező keresztény zarándokok jelenléte ellen tüntettek ultraortodoxok.

Akkor a város alpolgármestere, Arie King keltette a feszültséget és volt a szervezője a tüntetésnek, most pedig részt is vett az istentisztelet elleni tiltakozásban. A politikus pünkösdkor “iszlamista terroristáknak” nevezte a Krisztus-hívőket, akik a Szent Szellem eljövetelét ünnepelték.

Az ultraortodoxok indulatait mindkét esetében az a feltételezés fűtötte, hogy a keresztények majd megpróbálják az összejöveteleken áttéríteni a zsidókat a keresztény hitre.

Az izraeli rendőrség ígéretet tett arra, hogy továbbra is biztosítani fogja a véleménynyilvánítás és a demonstráláshoz való jog szabadságát, “de a közrend megzavarását és az illegális zavargást” nem.

(All Israel News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!