Már Mozartot és Beethovent vezetéknevükön hívni is rasszizmus?
A Slate magazin szerint faji és nemi alapon különböztetjük meg a zeneszerzőket azzal, hogy teljes nevükön említjük őket vagy sem
Már Mozartot és Beethovent vezetéknevükön hívni is rasszizmus?

Forrás: Wikipedia/Johann Nepomuk della Croce/Joseph Karl Stieler

2020. 10. 26.
Manapság már a klasszikus zeneszerző legendákat sem hívhatjuk csupán vezetéknevükön, különben könnyen rasszistákká vagy nőgyűlölőkké válhatunk, legalábbis ezt állítja az amerikai Slate magazin egyik közelmúltban megjelent cikke, mely széles körben vált nevetség tárgyává az internetes térben.

A cikket a Massachusetts Amherst egyetem zeneelméletet tanító tanársegédje, Chris White jegyezte, aki szerint bizonyos zeneszerzőket, így például Beethovent vagy Mozartot gyakran emlegetjük csak a családnevükön, míg másokkal nem így teszünk. Véleménye szerint ez a gyakorlat "elavult, sőt káros". 

Amikor egymás mellé helyezünk egy klasszikus zeneszerzőt és mondjuk egy fekete zeneszerzőt, és az előbbit vezetéknevén, az utóbbit teljes nevén említjük, akkor a különbségtevéssel a több évszázados előítéletet, kirekesztést, szexizmust és rasszizmust visszük tovább a szerző szerint. 

Megoldásnak White azt javasolja, hogy mindenki kezdje el a zeneszerzők teljes nevét használni,

"így koncentrálhatunk majd a zenéjükre, ahelyett, hogy a múlt kulturális gyakorlatának tennénk eleget, ami a hetero fehér férfiakat mindenki más felé emelte."

A cikk azonnal nevetség tárgyává vált a közösségi oldalakon, mivel sokan úgy érezték, ez még egy liberális magazintól is túlzás.

Voltak akik megesküdtek, ezentúl Mozartra csakis teljes, négy névből álló nevén fognak hivatkozni. Mások rámutattak, hogy a faji vagy nemi hovatartozás vajmi keveset nyom a latba azzal, kapcsolatban, hogy kire hogyan hivatkozunk, mivel az csakis ismertségüktől függ. 

Más Twitter-felhasználó világossá tette a cikk írója számára, hogy már csak azért sem helytálló a felvetése, mert számos színesbőrű és női hírességet emlegetünk egyedül keresztnevén: beleértve Oprah-t, Beyoncét, Ellent, Kanyét, Kobe-t, Hillary-t és Lebront is.

(RT/Slate/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!