Már a brit kormánynak is sok az új skót törvény, ami szerint orvosi papírok nélkül, 16 éves kortól nemet lehet váltani
J. K. Rowling nyilvánosan kifogást emelt a törvénymódosítás ellen
Már a brit kormánynak is sok az új skót törvény, ami szerint orvosi papírok nélkül, 16 éves kortól nemet lehet váltani

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 23.
Nagy többséggel elfogadta a skót parlament csütörtökön azt a törvénymódosítást, amely megkönnyíti a nemi önazonosság megváltoztatását. A jogszabály várhatóan jövőre lépne érvénybe, a brit kormány ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy bírósági úton megtámadja a törvénymódosítást.

Új törvény könnyíti meg Skóciában a nemi önazonosság megváltoztatását - írja az MTI. A legnagyobb horderejű módosítás az, hogy

a kérelmezőknek a semmiféle orvosi igazolással nem kell alátámasztaniuk arra irányuló folyamodványukat, hogy a továbbiakban születési - biológiai - nemüktől eltérő neműként kívánják bejegyeztetni magukat.

A nemi önazonosság megváltoztatása hivatalosan már 2005 óta lehetséges Skóciában, ám a jelenleg érvényes szabályozás értelmében

  • a kérelmezőknek két, egymástól független orvosi jelentést is be kell nyújtaniuk a hatóságoknak. Az egyiknek azt kell tartalmaznia, hogy a kérelmező alávetette-e magát bármilyen sebészeti vagy másféle kezelésnek külső nemi jellemzői megváltoztatására, 
  • továbbá bizonyítani kell jelenleg, hogy a kérelmező legalább két éve választott nemének megfelelő életmódot folytat, például hivatalosan megváltoztatta a nevét, vagy biológiai nemével ellentétes neműként azonosította magát jogosítványában vagy útlevelében.

Mindemellett esküt is kell tenni arra, hogy az illető további egész életében megtartja választott és jogilag megváltoztatott nemét.

Az edinburghi parlamentben 86-39 arányban csütörtökön elfogadott új törvény mindezeket a megkötéseket eltörli Skócia területén, emellett 18 évről 16 évre módosítja azt az alsó életkori határt, amely felett a nemi önazonosság jogilag megváltoztatható.

Jelentősen, a mostani két évről három hónapra - a 16-18 év közöttiek esetében hat hónapra - rövidül az az időszak is, amelyről a folyamodvány benyújtójának bizonyítania kell, hogy választott jogi nemének megfelelő életmódot élt. Ugyancsak jelentős módosítás, hogy a jövőben a kérelmezők hasonló jogi procedúra után visszatérhetnek korábbi nemükhöz.

J. K. Rowling kiakadt, lépéseket tenne a konzervatív párt

A törvénymódosítási tervezet előkészítési időszaka nem volt vitamentes. Komoly feltűnést - és tiltakozásokat - keltett, amikor J. K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam Skóciában élő szerzője nyilvánosan kifogást emelt a törvénymódosítás ellen.

A konzervatív párti brit kormány kilátásba helyezte, hogy bírósági úton megtámadja a skóciai törvénymódosítást.

Alister Jack, a skóciai ügyekért felelős miniszter csütörtöki nyilatkozata szerint London elsősorban a nők és a gyerekek biztonságát érintő esetleges hatások miatt tartja aggályosnak az új jogszabályt.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány szerint azonban a nemi önazonosság hivatalos megváltoztatásának megkönnyítésére azért volt szükség, mert a jelenlegi eljárás a magánéleti jogok szempontjából túlságosan sértő és lelkileg felkavaró a kérelmezők számára.

(Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!