Likvidálták Irán legfőbb parancsnokát Szíriában, Teherán bosszút esküdött Izrael ellen
Mohammad Reza Zahedi felügyelte az Izrael elleni összes iráni terrorakciót Szíriából és Libanonból
Likvidálták Irán legfőbb parancsnokát Szíriában, Teherán bosszút esküdött Izrael ellen

X/Mario Nawfal

2024. 04. 02.
Irán azzal vádolta Izraelt hétfőn, hogy légicsapást mért az iráni damaszkuszi nagykövetség melletti épületre, amelyben az iráni Iszlám Forradalmi Gárda hét tagja, köztük a szíriai iráni parancsnok meghalt.

Noha Izrael nem kommentálta a légicsapást, a The New York Times négy meg nem nevezett izraeli tisztviselőre hivatkozva megerősítette, hogy a zsidó nemzet áll a támadás mögött.

A Reuters jelentése szerint a nagykövetség egyik épülete „kilapult”.

Az iráni SSN hírportál szerint a támadás célpont Irán konzulátusa és nagykövetének rezidenciája volt.

Az iráni sajtó közleményében jelentette be az Iráni Forradalmi Gárda hét tagjának, köztük legmagasabb rangú szíriai tisztviselője, Mohammad Reza Zahedi és helyettese, Mohammad Haj Rahimi halálát. Zahedi az gárda Al-Kudsz nevű elit egységének, az Egyesült Államok által terrorszervezetként számon tartott parancsnoka volt.

Állítólag ő volt a felelős az egység szíriai és libanoni műveleteiért, az ottani iráni milíciákért, valamint a Hezbollahhoz fűződő kapcsolatokért, így ő volt az iráni erők legmagasabb rangú parancsnoka a két országban.

Az izraeli hadsereg rádiója közölte, hogy Zahedi felügyelte az Izrael elleni összes iráni terrorakciót Szíriából, Libanonból és a palesztin szférából.

Halála a legnagyobb csapoás az Iráni Forradalmi Gárdára azóta, hogy az Egyesült Államok 2020 januárjában Bagdadban likvidálta Al-Kudsz erők vezetőjét, Kászim Szulejmánit.

Irán szíriai nagykövete figyelmeztetett, hogy Irán kemény reakciót ad majd a csapásra.

Hosszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter eközben szíriai kollégájával folytatott beszélgetésében azt mondta, hogy Teherán Izraelt tartja felelősnek a támadás következményeiért – jelentette az iráni állami média. A Hezbollah libanoni terrorszervezet szintén ígéretet tett arra, hogy Izrael "megfizet" a támadásért.

Noha Izrael általában nem kommentál konkrét szíriai csapásokat, elismerte, hogy az elmúlt évtizedben több száz bevetést hajtott végre Irán által támogatott terrorcsoportok ellen, amelyek megkísérelték megvetni a lábukat az országban. 

Szembesülve az Irán által támogatott Hezbollah terrorcsoport és síita milíciák folyamatos támadásaival a Közel-Keleten a Hamász október 7-i brutális mészárlása nyomán, amely kiváltotta a gázai háborút, Izrael fokozta csapásait Iránnal kapcsolatos szíriai terrorcélpontok ellen. megölte az Forradalmi Gárda számos ügynökét, valamint a Hezbollah és más iráni meghatalmazott csoportok tagjait.

(Times of Israel/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!