Levegőben felrobbanó meteor pusztíthatta el Szodomát és Gomorát? 
Új elmélettel álltak elő a tudósok
Levegőben felrobbanó meteor pusztíthatta el Szodomát és Gomorát? 

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 09. 23.
A Jordán-folyó völgyében fekvő ősi város, Tell el-Hammam egy középső bronzkori kozmikus robbanás következtében pusztulhatott el. Ennek emlékéből születhetett Szodoma és Gomora bibliai története – számolt be róla a The Conversation.

Régészeknek a Nature című tudományos folyóiratban megjelent elmélete szerint a Tell el-Hammam nevű, Jordániában, a Holt-tenger közelében lévő egykori város pusztulása rendkívüli módon hasonlít Szodoma és Gomora lerombolásának bibliai leírásához.

A maradványok alapján mintegy 3600 évvel ezelőtt egy meteor vagy egy űrből érkező kő robbanhatott fel a város fölött,

amely a pusztulás bekövetkeztéig (körülbelül i.e. 1650-ig) az ötvenezer ember lakta Jordán-völgy legvirágzóbb és legjelentősebb települése volt, Jerikó és Tall Nimrin mellett.

Bibliai pusztulás - tűzeső

A tudósok szerint a hirtelen esemény olyan magas hőmérsékletet hozott létre, hogy a kerámiaedények megolvadtak és felforrtak, belül azonban épek maradtak. Az egykori városban napon kiszárított sártéglákkal építkeztek, melyekből akár ötszintes épületeket is emeltek.

A rejtélyes pusztító erő az alapokig rombolta a házakat, a vályogtéglák elporladtak, az épületek pedig – köztük a helyi uralkodó palotája és a várost körülvevő téglafalak és tornyok is – összeomlottak.

A kutatók szerint az ilyen volumenű pusztításhoz szükséges, intenzív hőhatást csakis kozmikus becsapódás vagy robbanás idézhette elő, és mivel nem található becsapódási kráter, a város felett történhetett az üstökös vagy meteorit detonációja.

Becslések szerint 4 kilométerrel a talaj fölött robbant szét a szikla hatalmas tűzgolyóvá.

Mindent felemésztett a tűz

A megdöbbent városlakók, akik szemtanúi voltak a kataklizmának, azonnal megvakulhattak, feltételezik a tudósok. A levegő hőmérséklete hirtelen felszökött 2000 Celsius-fok fölé.

A ruhák és a fa azonnal lángba borulhatott.

Ilyen hőmérsékleten még a kardok és lándzsák is olvadásnak indulnak.

Szinte azonnal a lángok martalékává válhatott az egész térség. Néhány másodperccel ezután hatalmas lökéshullám futhatott végig a városon.

Körülbelül 1200 km/óra sebességgel haladhatott, s így erősebb volt, mint bármelyik eddig ismert tornádó ereje. A pusztító erejű szélvihar végigtarolt a városon és minden épületet romba dönthetett. Egy négyemeletes palota felső 12 méterét teljesen levitte, az összehordott törmelék pedig a szomszédos völgyben landolt.

A városban akkoriban élő körülbelül 8000 ember, illetve a jószágok közül egy sem maradhatott életben - állítják a tudósok.

Szodoma és Gomora története

A tudósok szerint feltételezhető, hogy ennek az eseménynek voltak szemtanúi is, akik nemzedékről nemzedékre adták tovább a látottakról szóló beszámolókat; és ezzel ihletet adhattak a bibliai Szodoma és Gomora történetéhez, melyben tűz és kövek zuhantak alá az égből, hogy elpusztítsák a két várost.

„És bocsáta az Úr Szodomára és Gomorára kénköves és tüzes esőt az Úrtól az égből. És elsüllyeszté ama városokat, és azt az egész vidéket, és a városok minden lakosait, és a föld növényeit is”

– szerepel Mózes első könyvének 19. fejezetében a 24-25. versekben.

Több tucat tudós, másfél évtizedes ásatás

A kutatás közel 15 évnyi fáradságos ásatást követelt meg, amelyen több száz ember vett részt. Ezenfelül több mint két tucat tudós komoly kutatómunkájára is szükség volt a feltárt anyagok részletes bevizsgálásához az Egyesült Államok tíz szövetségi államában, Kanadában és a Cseh Köztársaságban.

A tudományos munkát végző csoport nemrégiben a Scientific Reports folyóiratban tette közzé az eredményeket.

A 21 társszerző között szerepelnek régészek, geológusok, geokémikusok, geomorfológusok (felszínalaktannal foglalkozó szakértők), ásványtudósok, paleobotanikusok (ősnövénytannal foglalkozó kutatók), a kozmikus becsapódásokra specializálódott szakértők, és orvosok is.

(The Conversation/MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!