Lenyűgöző felfedezés: bemutatták a bizonyítékokat a bibliai Salamon királyról
Lenyűgöző felfedezés: bemutatták a bizonyítékokat a bibliai Salamon királyról

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix/Gustave Dore - Salamon király a palotájában - 1885

2021. 04. 27.
A bibliai Salamon király lehetett az első hajómágnás egy brit tengeri régész évtizedes kutatásának eredményei alapján - számolt be róla a The Guardian online kiadása.

A bölcsessége miatt legendás Salamon király személye a Biblia egyik nagy megoldatlan rejtélye: viszonylag kevés régészeti lelet áll rendelkezésre Izrael királyáról. A Jeruzsálemben 3000 éve épült csodás palota és a templom, melyet ő építtetett, nem tartalmazza a maradványait, sem feliratokat, melyek konkrétan róla szólnak.

A tengerek ura is volt

Sean Kingsley brit tengeri régész azonban jelentős számú bizonyítékot gyűjtött össze, melyek szerint Salamon nemcsak hogy hús-vér uralkodó, de a világ első hajómágnása is volt, aki föníciai szövetségeseivel hajttatta végre a hosszú tengeri utakat.

Kingsley több mint 10 éve kutatja a Salamon-rejtélyt. Vizsgálódását kiterjesztette a Szentföldön túlra, a Földközi-tengeren nyugat felé egészen Szardíniáig és a mai Spanyolországig, és régészeti leletekkel igazolta Salamon és Hirám föníciai (türoszi) király Bibliában említett kapcsolatát:

Hirám annyi cédrusfával és arannyal látta el Salamont, amennyit kívánt.

Hasonló méretű tengeri régészeti munkát korábban senki sem végzett - idézte Kingsley-t a Guardian. A világ régészetileg legtöbbet kutatott városában, Jeruzsálemben viszonylag kevés salamoni időszakra vonatkozó régészeti leletet találtak.

Salamon hegye

A tengeri régész Mezquitilltól Málagáig végigkutatta az andalúz kikötővárosokat, megvizsgálta a Huelvától 70 kilométerre a félsziget belseje felé fekvő hatalmas ókori bánya, az aranyat, ezüstöt, ólmot, rezet és cinket termelő Rio Tinto területét, és felfedezte, hogy régi térképek és történelmi beszámolók a helyet Salamon hegyeként említik.

Egy 17. századi beszámoló szerint a Salamon hegyét korábban Salamon kastélyának nevezték, egy másik olyan emberekről beszél,

"akiket Salamon király aranyért és ezüstért küldött oda".

A helyszínen ókori bányászati eszközöket tártak fel, Kingsley szerint pedig az izotópelemzés kimutatta, hogy az Izraelben kiásott ezüstkészletek az Ibériai-félszigetről származtak.

Huelvai ásatások nemrég izraeliek és föníciaiak jelenlétére utaló bizonyítékokat tártak fel, köztük elefántcsontot, edényeket és kereskedőmérlegek sékelmértékeit. A közel-keleti kapcsolatok legkorábban Kr. e. 930-ra, vagyis Salamon uralkodásának végére nyúlnak vissza, és Kingsley szerint a bibliai Társis városának leginkább Huelva felel meg.

Mintha a Hold túloldalára utaztak volna

A régész, aki több mint 350 hajóroncsot tanulmányozott az elmúlt 30 évben, eredményeit a Wreckwatch magazine című, tengeri régészettel foglalkozó szaklap új számában teszi közzé.

Salamonról tudni lehet, hogy ő építette az első templomot a Templomhegyen. Kingsley azt írja, szinte minden, amit a történészek az épületről tudnak, a Bibliából ered.

"Városok, paloták és templomok építése nem volt olcsó. A hosszú hajóutak arany, ezüst, drágakövek és márvány özönét szállították a királyi udvarba"

- magyarázta Kingsley.

"A Dél-Spanyolroszágban előkerült leletek vitathatatlanok: a közel-keleti hajók akkora utakat tettek meg Krisztus előtt 900 körül, mintha ma a Hold túlsó oldalára utaznának" - tette hozzá.

Kingsley-nek úgy tűnt, Salamon a tengeri utak tervezésének bölcse is volt, Jeruzsálemből finanszírozta a hajózást, melynek minden kockázatát a föníciai tengerészekre bízta.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!