Lemondott a pártelnökségről Thierry Baudet euroszkeptikus holland politikus
Pártja ifjúsági tagozatát érintő antiszemita és homofób üzenetváltási botrány miatt kényszerült a lépésre
Lemondott a pártelnökségről Thierry Baudet euroszkeptikus holland politikus

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 24.
Lemondott a pártelnöki posztjáról kedden Thierry Baudet, a holland jobboldali, nacionalista Fórum a Demokráciáért (FvD) vezetője, miután a párt ifjúsági tagozatánál több vezető antiszemita és homofób üzeneteket osztott meg egymással a WhatsApp és Instagram alkalmazásokon keresztül. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Thierry Baudet, az FvD eddigi elnöke egy videóüzenetben tette közzé a bejelentést, amelyben úgy fogalmazott, saját elhatározásból döntött a lemondás mellett, ami egyúttal a pártjának listavezetői posztjának feladását is magában foglalja a közelgő hollandiai alsóházi választások előtt. Baudet ugyanakkor leszögezte, továbbra is a párt tagja marad, a listán pedig lentebb – még befutónak számító – helyen szerepel majd.

A pártelnök, állítása szerint, vizsgálatot akart indítani az FvD ifjúsági tagozatának azon tagjai ellen, akik részt vettek az antiszemita és homofób üzenetek megosztásában, ám ez a párt több vezető tagjának nem volt elég.

Baudet erről úgy vélekedett, hogy kollégái a média által közölt hírek nyomán meg sem akarták várni a vizsgálat eredményeit, azonban szerinte nem lett volna szabad elhamarkodottan következtetéseket levonni az esetről.

Hozzátette: természetesen, ha bebizonyosodik, hogy az elfogadhatatlan üzenetváltások valóban megtörténtek, akkor a leghatározottabban kell fellépni a tettesek ellen.

Elmondta, hogy a jövő évi parlamenti választásokon nem kíván pártja elsődleges jelöltjei között lenni, de nem adja fel képviselői mandátumát.

A holland sajtó szerint a párt vezetősége hétfőn adott ultimátumot Baudet-nak a problémás üzenetváltás kapcsán, illetve követelte az egész ifjúsági szervezet feloszlatását és Freek Jansen, a szervezet elnökének távozását, aki közismerten Baudet egyik jobbkeze a párton belül.

Thierry Baudet-val készített korábbi interjúnkat itt tudja elolvasni.  

(MTI/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!