Lélegzetelállító napfogyatkozás jön hamarosan Mexikóban, az USA-ban és Kanadában
A Hold közvetlenül a Nap előtt halad el, és a nap légkörének kísérteties nyomait tárja fel
Lélegzetelállító napfogyatkozás jön hamarosan Mexikóban, az USA-ban és Kanadában

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2024. 04. 02.
A teljes napfogyatkozás végighalad majd a Csendes-óceánon, Mexikón, az Egyesült Államokon és Kanadán, és április 8-án ér véget az Atlanti-óceán felett. A jelenség akkor fordul elő, amikor a Hold közvetlenül a Nap előtt halad el, eltakarva a fényes felületet, és felfedve a nap légkörének kitüremkedéseit, kitöréseit.

Ebben a hónapban a pálya nagyjából 115 km átmérőjű lesz. A pályán kívül részleges napfogyatkozás látható, de minél távolabb vagyunk a teljesség nyomvonalától, annál kisebbé válik a nap kitakarása.

Írország és Skócia nyugati partjain a megfigyelők részleges napfogyatkozást láthatnak majd, miközben a nap lenyugszik aznap este.

A teljes fogyatkozás Mexikóban április 8-án, helyi idő szerint délelőtt 10:51 (MDT) és 12:32 (CSTÖ között lesz látható; míg az Egyesült Államokban 13:27 (CDT) és 15:35 (EDT) között; Kanadában pedig 15:12 (EDT) és 17:16 (NDT) között.

Kivéve a teljes napfogyatkozás rövid teljes szakaszát, amikor a Hold teljesen eltakarja a Nap fényes korongját, nem biztonságos közvetlenül a Napba nézni speciális szemvédelem nélkül.

A következő Londonból látható napfogyatkozás részleges fogyatkozás lesz 2025. március 29-én.

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!