Legkevesebb 29 ember életét vesztette egy pünkösdi gyülekezet istentiszteletén Libéria fővárosában
Pánik tört ki a tömegben a fegyveres fosztogatók híre miatt
Legkevesebb 29 ember életét vesztette egy pünkösdi gyülekezet istentiszteletén Libéria fővárosában

Forrás: Youtube/Reuters

2022. 01. 21.
Legalább 29 ember, köztük 11 gyerek vesztette életét a nyugat-afrikai Libériában, amikor egy istentisztelet során pánik tört ki annak a hírnek a hallatán, hogy fegyveresek rabolják ki a hívőket. A tragikus eseményre szerda este került sor, amikor az emberek egy népszerű helyi pünkösdi gyülekezet által szervezett ébredési alkalomról akartak kimenekülni, amit egy iskola futballpályáján tartottak meg a főváros Monrovia nevű szegénynegyedében.

Szemtanúk elmondása szerint, amikor elterjedt a hír, hogy fegyveresek kezdték kirabolni az embereket, a gyülekezet (World of Life Outreach Mission International) tagjai a futballpályát körülvevő kerítés egyik szűk kapuján át próbáltak elmenekülni.

George Weah libériai elnök elmondta, hogy lesújtotta a halálesetek híre, és háromnapos gyászt hirdetett ki az országban.

A rendőrség szóvivője közölte, hogy a nyomozás jelenleg is folyamatban van, és eddig egy személyt tartóztattak le, akinél egy kést találtak.

„Az emberek az életüket féltve rohantak a kerítés irányába”

– mondta Emmanuel Gray, aki a városban él és maga is szemtanúja volt a történéseknek. „Sokan közülük a földre kerültek, az emberek pedig átmentek rajtuk.”

Gray más fiatal férfiakkal együtt 17 ember holttestét emelte ki a tömegből, majd kórházba szállították őket.

Egy másik hívő arról számolt be, hogy

a pánik akkor lett úrrá a tömegen, amikor a helyi bűnözőbanda tagjai megérkeztek, és elkezdték fosztogatni az embereket.

„Hallották, hogy a zogók (a bandatagok helyi megnevezése - a szerk.) elvették tőlük a dolgaikat az összejövetel után” – magyarázta James Toe, a gyülekezet egyik tagja.

Az istentiszteletet vezető lelkész, Abraham Kromah elmondta, hogy „mélyen elszomorították” a tragikus események. A rendőrségi nyomozás részeként a lelkészt is kihallgatják, közölte Moses Carter, a rendőrség szóvivője.

Több szervezet is rámutatott már arra, hogy a bandatagok komoly fenyegetést jelentenek Libériára nézve. A Libériai Fiatalok Szövetsége közölte, hogy ez egyértelműen egy „nemzetbiztonsági vészhelyzetnek a jele, amellyel az ország a fiatalok magas aránya miatt találta magát szembe”. Libériában ugyanis a lakosság több mint 60 százaléka 25 év alatti. Az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjának libériai képviselője azt mondta, hogy a program kiemelten kezeli „a munkanélküli fiatalok helyzetét Libériában, valamint a kábítószerrel való visszaélés jelentette veszélyt”.

Libéria napjainkban is két korábbi polgárháború következményeivel küzd, amelyek több százezer emberéletet követeltek, és amelyek során sok gyereket arra kényszerítettek, hogy katonának álljanak. Az országban igen magas a munkanélküliség is, és bár természeti erőforrásokban gazdag, mégis a világ egyik legszegényebb állama.

 (NYTimes/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!