Kreml: Putyin nem fenyegetőzött rakétacsapással
Kreml: Putyin nem fenyegetőzött rakétacsapással

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 31.
A Kreml szóvivője hazugságnak minősítette Boris Johnson volt brit miniszterelnöknek azt az állítását, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rakétacsapással fenyegetőzött egy februári telefonbeszélgetésük során.

Ahogy arról beszámoltunk, Boris Johnson a BBC dokumentumfilmjében azt mondta, hogy az orosz elnök tavaly viccből megfenyegette, hogy rakétával csaj egy percbe telne megölnie őt, amikor a volt brit miniszterelnök arra próbálta rávenni Putyint, hogy tárgyaljanak, és ne támadják meg Ukrajnát.

Az orosz államfő szóvivője úgy reagált Johnson állítására, hogy „amit Johnson úr mondott, az nem igaz. Pontosabban: hazugság”.

Dmitrij Peszkov szerint ez lehet szándékos hazugság a volt brit kormányfő részéről, ami felveti a kérdést, hogy miért ezt a verziót adja elő a történtekről, de az is lehet, hogy Johnson akkor „ténylegesen nem értette meg”, hogy miről is beszélt neki Putyin. „Akkor egy kicsit kényelmetlenül érezzük magunkat az elnökünk tárgyalópartnerei miatt” - tette hozzá a szóvivő.

Peszkov azt is elmondta, hogy tisztában van a telefonbeszélgetés tartalmával.

Még egyszer hivatalosan megismétlem: ez hazugság, nem volt semmilyen rakétákkal való fenyegetés. Az Oroszország biztonságát érintő kihívásokról szólva Putyin elnök megjegyezte, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása esetén a NATO vagy az Egyesült Államok rakétáinak esetleges telepítése a határaink mentén azt jelentené, hogy bármely rakéta percek alatt elérné Moszkvát. Ha ezt a passzust így értelmezték, (...) akkor ez egy nagyon kínos helyzet”

– mondta Peszkov.

A szóvivő a BBC dokumentumfilmjével kapcsolatban kifejtette a véleményét is: ha a többi része is ebben a szellemben készült, nem javasolná, hogy időt fecséreljenek rá.

Az Ukrajnának adott nyugati fegyverek kapcsán a Peszkov arra hívta fel a figyelmet, hogy a szállítások „jelentős eszkalációhoz, a NATO-országok egyre közvetlenebb részvételéhez vezetnek” ebben a konfliktusban, de ez nem változtathatja meg alapvetően az események menetét.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!