Koronavírusban meghalt Száeb Erekat palesztin főtárgyaló
Több, mint 20 éven keresztül akadályozta a palesztin-izraeli béke létrejöttét
Koronavírusban meghalt Száeb Erekat palesztin főtárgyaló

Forrás:Youtube/BBC News

2020. 11. 10.
Elhunyt Száeb Erekat palesztin politikus- jelentette a ynet izraeli hírportál kedden. Többek között ő volt az oslói egyezmény egyik fő megalkotója, rendszeresen támadta Izraelt a nemzetközi fórumokon, illetve a leghatározottabb felháborodással fogadta a Trump-féle béketervet, melynek nyomán a palesztin vezetés egyoldalúan megszakította a béketárgyalásokat Izraellel.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Száeb Erekat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtitkára, a Ciszjordániát kormányzó Fatah párt egyik vezetője 65 éves korában hunyt el koronavírus okozta betegségben Izraelben, a jeruzsálemi Hadassza Ein Kerem kórházban.    

A palesztin politikus három évvel ezelőtt tüdőátültetésen esett át, és ezért a koronajárvány idején a veszélyeztetettek közé tartozott. A magas rangú palesztin tisztviselő október 9-én jelentette be, hogy megfertőződött a koronavírus által, és az első héten otthonában kezelték. Kilenc nap elteltével állapota jelentősen romlott, és a Palesztin Hatóság kérésére a Hadassza kórházba szállították, ahol azóta az intenzív osztályon ápolták.

Erekat a 90-es évek óta az Izraellel folytatott tárgyalások fő alakja volt, aki előbb Jasszer Arafat, majd Mahmúd Abbász palesztin elnök szövetségesének számított. Szenvedélyesen képviselte a palesztin államiság ügyét, és a kétállami megoldást, ugyanakkor gyakran vádolta hamisan Izraelt palesztinok elleni agresszióval. Nemzetközi fórumokon is támadta a zsidó államot.

Igaztalanul állította például azt, hogy az izraeli hadsereg ötszáz palesztint mészárolt le 2002-ben egy jenini menekülttáborban. 2014-ben pedig egyenesen az Iszlám Állam önjelölt kalifájához, Abu Bakr al-Bagdadihoz hasonlította Benjamin Netanjahu elnököt.

Éles kritikát fogalmazott meg a Trump-kormány béketervével kapcsolatban, mely szerinte nem ösztönzi az izraelieket többé arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a palesztinokkal. Éppen ezért megtagadta, hogy bármiről is tárgyaljon Trumppal, akinek terve véleménye szerint még a minimális palesztin követeléseknek sem tett eleget.

A palesztinok egy része viszont azért nem szerette, mert központi ígéretét, azaz egy palesztin állam létrehozását, soha nem tudta betölteni. 

Mahmúd Abbász hangsúlyozta, hogy halála nagy veszteség a palesztin nép számára, és halálának hírére három napos gyászt rendelt el a Palesztin Hatóság területén, ennek során félárbocra eresztik a nemzeti zászlókat.

"Erekat harcosként és nehéz tárgyalások részeseként töltötte életét Palesztina, a palesztin kérdés, a palesztin nép és a nemzeti függetlenség védelmében. Testvérünk, barátunk és a nagy harcos távozása jelentős veszteség Palesztina és népünk számára.

Mélységesen elszomorít minket hiánya, különösen a palesztin kérdés nehéz körülményeinek fényében"

- búcsúztatta Abbász közeli munkatársát.

Erekatot jerikói otthonából már olyan súlyos állapotban szállították az izraeli kórházba, hogy újjáélesztés után tudták csak megkezdeni kezelését az intenzív osztályon.

A Hadasszában a betegség legfelkészültebb szakértői ápolták gyógyszerekkel és ECMO-készülék segítségével, amely mesterségesen elvégzi a szív és a tüdő feladatait a kritikus állapotban lévő betegek számára. A kórház közleményben osztozott Száeb Erekat családja, szerettei, barátai és a palesztin nép fájdalmában halála után.

(MTI/Times of Israel/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!