25 éve bomlasztja az izraeli-palesztin békét, most koronavírussal ápolják Izraelben
Száeb Erekat palesztin főtárgyaló előszeretettel apartheidezi a zsidó államot, de az életmentő orvosi ellátást azért elfogadja
25 éve bomlasztja az izraeli-palesztin békét, most koronavírussal ápolják Izraelben

Forrás: GPO/Amos Ben-Gershom

2020. 10. 19.
Izraelben ápolják a koronavírus-fertőzés miatt súlyos állapotba került Száeb Erekat palesztin főtárgyalót. A Palesztin Hatóság kérésére vasárnap jerikói otthonából a jeruzsálemi Hadassza kórház intenzív osztályára szállították a Palesztin Felszabadítási Szövetség végrehajtó bizottságának 65 éves főtitkárát, aki több, mint 20 éven keresztül akadályozta aktívan a palesztin-izraeli béke létrejöttét.

A jeruzsálemi Ein Kerem negyedben lévő Hadassza kórház reggel közölte, hogy életveszélyesre fordult a palesztin politikus állapota, és lélegeztetőgépre kellett helyezniük.

"Erekat úr betegségének kezelése óriási kihívást jelent, mert korábban tüdőtranszplantáción esett át, amely az immunrendszer elnyomásával jár, és a koronavírus okozta betegség mellett bakteriális fertőzése is van"

- jelentette a kórház.

Az orvosok kapcsolatba léptek specialistákkal, külföldi orvosokkal is, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek egy ilyen összetett helyzetben. A kórház folyamatosan értesíti a palesztin politikus családját és a Palesztin Hatóságot Erekat állapotáról.

Erekat október elején kapta el a fertőzést, de a betegség csak szombatra vált olyan súlyossá, hogy már nehezére esett a légzés.

Az elmúlt években, az Izraellel folytatott tárgyalások 2014-es megszakadása óta Erekat a Palesztin Hatóság érdekképviseletére, Ramallahba látogató nemzetközi és arab képviselőkkel, illetve a világ minden táján tartott találkozókra összpontosított, és elkísérte Mahmúd Abbász palesztin elnököt utazásain.

A koronavírus-járvány elterjedése óta eltelt néhány hónapban nem hagyta el Ciszjordániát, megosztotta idejét Jerikóban lévő otthona és Ramallah között. Legutóbb az Öböl-menti államokkal kötött, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein és Izrael kapcsolatait normalizáló egyezményekkel kapcsolatban szólalt meg.

Elítélően nyilatkozott a megállapodásokról, mert úgy vélte, ezen államok vezetői  figyelmen kívül hagyták a palesztin szenvedéseket, amikor vállalták, hogy hivatalos kapcsolatokat létesítenek Izraellel.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!