Kínai keresztények: „rosszabb a helyzetünk, mint Mao Ce-tung kulturális forradalma alatt”
Kínai keresztények: „rosszabb a helyzetünk, mint Mao Ce-tung kulturális forradalma alatt”

Forrás: Wikipedia

2020. 07. 30.
Az egyre súlyosodó kínai keresztényüldözés elérte azt a pontot, hogy a helyi keresztények szerint a jelenlegi elnök Hszi Csinping alatt sok szempontból durvább a helyzetük, mint Mao hírhedt regnálása idején, és ez csak fokozódik a járványhelyzet alatt.

Az üldöztetés a China Aid elnöke, Bob Fu szerint igazából 2015-ben kapott újra lángra, azonban a Covid-19 vírus által kreált helyzet újabb ürügyet szolgáltat a kínai kommunista párt számára, hogy célba vegyék az elnököt övező személyi kultusz helyett Jézust követőket.

"A koronavírus-járványhelyzet alatt a kínai kommunista párt még intenzívebbé tette az üldözést azzal, hogy minden gyülekezeti tevékenységet betiltott – még a hívek otthonaiban saját családjukat érintő dicséret- és imaösszejöveteleket is." 

 

A kormány emellett azokat a keresztényeket sorra tartóztatja le azokat a keresztényeket, akik online imaalkalmakkal igyekeznek mégis valamiképpen megélni a hitüket.

A Hetek korábbi cikkeiben már beszámoltunk Kína kereszttelenítési kampányáról, de megszaporodtak a templomrombolások is az országban, mellyel szemben akik védekezni próbáltak, kiadós verésre számíthattak a kínai hatóságok részéről. 

Továbbra is folytatódnak az istentiszteleti vezetők rajtaütésszerű letartóztatásai is. Július 5-én a Guilin Enguang gyülekezet istentiszteletét szakították félbe, elhurcolva annak véneit. Órákkal később a hívek a Hétcsillag Biztonsági Iroda elé gyűltek és himnuszokat énekelve várták vezetőik szabadon bocsátását. 

Fu szerint mindez a „kínaizálás” új kampányának részét képezi, melynek megfelelően a keresztényeket csak akkor tekintik jó polgároknak, ha meghajolnak a kommunista ideológia előtt. 

"Az államilag engedélyezett templomok pulpitusaira Hszi és Mao portrékat helyeztek, a dicséret első pontja pedig a kommunista párt nemzeti himnuszának eléneklése kell, hogy legyen”

 

Emellett anyagi bevételeiket, segélyeiket, házaikat veszítették el azok, akik ragaszkodtak házaikban a keresztekhez, illetve a kínai vallásügyi hatóság betiltott minden vallásos temetési szertartást is.

A kínai keresztények és az ujgurok mostoha helyzetével kapcsolatban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentette:

"Kína vált korunk legsúlyosabb emberi jogi válságának hazájává. Súlyos foltot ejtett az évszázadon."

 

Az amerikai Nemzetközi Vallásszabadsági Tanács (US Council on International Religious Freedom) még tovább ment, népirtásnak nevezte az ujgurok helyzetét, akiket erőszakkal sterilizálnak a kínai hatóságok.

A Hetek legfrisebb lapszámában az ujgur diaszpóra egyik képviselõjével, Enver Tohtival készítettünk interjút. Az egykori orvos beszélt a kínai rezsim elnyomási módszereiről és a keresztény közösségek kilátásairól is. 

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!