Kétezer éves olajlámpás két fele bukkant fel Budapesten és Jeruzsálemben
A két lámpás, melyet kilenc év különbséggel fedeztek fel egy arc két felét ábrázolja
Kétezer éves olajlámpás két fele bukkant fel Budapesten és Jeruzsálemben

Forrás: Youtube/Israel Antiquities Authority

2021. 05. 11.
Múlt héten egy ritka kétezer éves olajlámpás került elő Jeruzsálemben, mely egy groteszk arc felét ábrázolta. Nem sokkal később magyar régészek felvették a kapcsolatot izraeli kollégáikkal, mondván: kilenc évvel ezelőtt kísértetiesen hasonló olajlámpásra leltek Budapesten, amiről elképzelhető, hogy az izraeli mécs másik fele. 

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Az Izraeli Régészeti Hatóság a múlt héten jelentette be, hogy egy i.sz. első, korai második századra datálható olajlámpásra leltek Jeruzsálemben, melyhez hasonlót ezelőtt sohasem találtak Izraelben, és a világon is csak néhány került elő. 

A Dávid városa régészeti központ szerint röviddel a bejelentés után Dr. Lassányi Gábor magyar archeológus megkereste őket, azt állítva, elképzelhető, hogy birtokukban van a lámpás másik fele, amelyre egy 2012-es feltárás során bukkantak Budapesten. 

“Az Aquincumban végzett feltárás során figyelemreméltóan ritka tárgyra leltünk: az épület alján felfedeztünk egy bronz féllámpást, ami egy római színházi maszkhoz hasonló arc jobboldalát ábrázolta,"

- írta Lassányi Ary Levy-nek, a jeruzsálemi ásatások vezetőjének. 

A magyar régész szerint ebből az időszakból csak néhány hasonló alkotás ismert, de egyik sem ér fel ezzel a két féllel. Rendkívül nehéz ilyen akkurátusan megformálni őket, így rendkívül valószínű, hogy a két féllámpást ugyanaz a kézműves ház készítette őket, sőt, egy párként egy komplett szettet alkothattak.

A Jeruzsálemben talált lámpást egy baloldali arcot, míg a Budapesten talált egy jobb oldali arcot ábrázol.

A lámpások előzetes vizsgálata során Lassányi és Levy arra jutott, hogy mindkettő pontosan ugyanolyan méretekkel rendelkezik. Ezenkívül a magyarországi lámpának van egy csatlakozónyílása, amely lenyomva van, míg az Izraelben felfedezett lámpának kiálló gerince van, jelezve, hogy össze tudnak kapcsolódni.

Levy rendkívül meglepődött és hihetetlenül izgatott lett Lassányi megkeresésétől.

„A kezdetektől fogva egyértelmű volt számunkra, hogy ez a lámpa külföldön készült az egyik európai országban, de nem tudtam elképzelni, hogy ilyen hihetetlen üzenetet kapok majd.

Egy hasonló pár jelenléte Magyarországon, egy olyan területen, amely egykor a Római Birodalom ellenőrzése alatt állt, lehetővé teszi számunkra, hogy a kérdést sokkal mélyebben és szélesebb körben vizsgáljuk, mint vártuk volna ”- mondta Levy.

Az Izraeli Régészeti Hatóság kutatói szerint a bronzlámpát arra használták, hogy szerencsét hozzanak a római kori épület lakói számára.

Az Izraeli Antikviták Hatósága szerint a lámpát egy faragott formába öntötték, amely groteszk megjelenésű szakállas férfi arcának fele volt. A lámpa hegye félhold alakú, a fogantyú pedig acanthus növény alakú. A lámpán megjelenő díszítés a római művészi motívumra emlékeztet, hasonlóan a színházi maszkhoz.

Az izraeli régészek jelenleg különböző lehetőségeket vizsgálnak azzal kapcsolatban, hogyan tárhatnák fel, hogy a két lámpa valóban illeszkedik-e egymáshoz.

A lámpa háromdimenziós kinyomtatott modelljének Izraelből Magyarországra való elküldésének lehetősége is felmerült.

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!