Képek: feltárták a Bar Kohba-felkelés résztvevőinek titkos földalatti rejtekhelyét
Galileában
Képek: feltárták a Bar Kohba-felkelés résztvevőinek titkos földalatti rejtekhelyét

Facebook/Israel Antiquities Authority

2024. 03. 18.
Galilea legkiterjedtebb rejtekhely-komplexumát tárta fel az Izraeli Régészeti Hatóság Tibériástól 12,5 kilométerre északra, az ókori Hukkoknál. A területet Józsué könyve is megemlíti a 19. fejezet 34. versében.

A rejtélyes alagútrendszerben eddig összesen nyolc rejtekhelyet találtak a régészek. Az ásatás során több száz törött agyag- és üvegedényt, egy különleges gyűrűt és egyéb lenyűgöző leleteket is találtak a szakértők, illetve segítőik.

Az régészeti munkálatokban több száz iskolás és egyetemi hallgató, katona illetve önkéntes vett részt. 

Az ásatás során olyan leleteket tártak fel, amelyek a zsidó nép történelmének drámai epizódjairól tanúskodnak - többek között arról az időszakról, amikor a zsidók a rómaiak ellen lázadtak fel Bar Kohba vezetésével i. sz. 132-136 között. A területen olyan menedékhelyeket találtak, melyeket a lázadó zsidó csoportok alakítottak ki a Római Birodalommal szembeni ellenállás céljából.

A kutatók arra jutottak, hogy az ősi Hukkok település lakói az i. sz. 66-ban bekövetkezett első felkelés és a Bar Kohba-felkelés támogatása jegyében rejtekhellyé alakították át a helyi vízgyűjtő ciszternát.

A római fenyegetés miatt pedig az ásás mellett át is törték a mikve egyik falát, és alagutat ástak, melyet más, földalatti járatokkal kötöttek össze.

(JPost / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!